Οι χαμηλές τιμές, οι μεγάλες ζημιές από τους παγετούς και η αύξηση του κόστους παραγωγής σημάδεψαν τους παραγωγούς εσπεριδοειδών την προηγούμενη χρονιά, όπου σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, οδήγησαν μέρος των παραγωγών να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες των καλλιεργειών.
Στον αντίποδα, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας και Όμορων Νομών, οι αποζημιώσεις για το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών ήταν κατώτερες της πραγματικής ζημιάς.
Διαβάστε επίσης: WCO: Η κλιματική αλλαγή «χτύπησε» τα εσπεριδοειδή – Αντέχει η Ελλάδα
«Οι παρεμβάσεις στο ενεργειακό κόστος της άρδευσης ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν διπλασιαστεί. Η ενίσχυση για τα λιπάσματα που προβλέπεται για τις επόμενες μέρες είναι περιορισμένη και σημαντική μερίδα παραγωγών εξαιρείται από αυτή», τονίζουν οι γεωπόνοι.
Με αυτά τα δεδομένα, οι γεωπόνοι, επισημαίνουν πως για να είναι βιώσιμη η αγροτική δραστηριότητα δεν μπορεί ο καθορισμός των τιμών των αγροτικών προϊόντων να μην συνυπολογίζει το αυξημένο κόστος παραγωγής και διαβίωσης των αγροτών: «Θα πρέπει όσοι έχουν ευθύνη έγκαιρα να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο παρεμβάσεων για την προστασία του προϊόντος και του αγροτικού εισοδήματος», υπογραμμίζουν.
Τα κόστη
Στα διαγράμματα που ακολουθούν επιχειρείται να γίνει μια παρουσίαση του κόστους παραγωγής και της διάρθρωσής του.
Στο πρώτο διάγραμμα εμφανίζονται οι αυξήσεις σε βασικούς συντελεστές του κόστους παραγωγής.
Όπως διαπιστώνεται, υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος συγκομιδής, στην λίπανση και στην άρδευση. Η μεταβολή του κόστους άρδευσης είναι σημαντικά υψηλότερη όταν η άντληση γίνεται από μεγάλα βάθη με πιο ενεργοβόρα αντλητικά συγκροτήματα και σε μεγαλύτερη συχνότητα, γι’ αυτό και παρουσιάζεται με ξεχωριστό τρόπο.
Το πορτοκάλι
Για την καλλιέργεια πορτοκαλιού το μέσο κόστος καλλιέργειας υπολογίζεται ότι ξεκινά από τα 600 ευρώ/στρέμμα ενώ μπορεί να ξεπεράσει και τα 750 ευρώ/στρέμμα. Αυτό είναι μόνο ένα ενδεικτικό μέσο κόστος που αφορά στην παραγωγή και συγκομιδή, ενώ δεν έχουν συνυπολογιστεί άλλα κόστη που αφορούν σε αποσβέσεις, έκτακτες δαπάνες, επισκευές, συντηρήσεις, πάγια, φόροι, ασφάλιση.
Το μανταρίνι
Αντίστοιχα για τα μανταρίνια, το κόστος καλλιέργειας υπολογίζεται ότι ξεκινά από τα 800 και μπορεί να υπερβεί τα 1000 ευρώ ανά στρέμμα.
Στο διάγραμμα 2 παρουσιάζεται ο επιμερισμός του κόστους παραγωγής όταν για την άρδευση χρησιμοποιείται ο Ανάβαλος ή γεωτρήσεις χαμηλού ενεργειακού κόστους άντλησης με ένα μέσο κόστος άρδευσης 100 ευρώ/στρέμμα.
Στο επόμενο διάγραμμα παρουσιάζεται ο επιμερισμός του κόστους καλλιέργειας όταν χρησιμοποιούνται πιο ενεργοβόρα αντλητικά συγκροτήματα και εφαρμόζονται πιο συχνά διαστήματα άρδευσης οπότε και το κόστος άρδευσης μπορεί να ξεπερνά και τα 250 ευρώ/στρέμμα.
«Με τα παραπάνω δεδομένα στο κόστος παραγωγής, μπορεί να εκτιμηθεί ποιες είναι εκείνες οι τιμές προϊόντος που κάνουν βιώσιμη την καλλιέργεια, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω απαξίωση της παραγωγής και εγκατάλειψη των χωραφιών. Η περίοδος είναι κρίσιμη. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα βασικά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή και εμπορία. Παράλληλα, είναι ευθύνη της πολιτείας να μην φορτώνει με επιπλέον βάρη την παραγωγή, να δημιουργεί υποστηρικτικές δομές αντί να τις απαξιώνει, και να παρεμβαίνει προς όφελος των παραγωγών, της δυνατότητάς τους να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και της τοπικής οικονομίας», καταλήγει ο Σύλλογος Γεωπόνων.
Latest News
Σε αδιέξοδο οι αγρότες από την αιφνιδιαστική κίνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Συνάντηση με τον ΟΠΕΠΕΚΕ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά η ΕΘΕΑΣ
Απόφαση - σταθμός: Το ευρωδικαστήριο «δικαιώνει» τα vegan λουκάνικα
Σύμφωνα με την απόφαση καμία χώρα δεν μπορεί να απαγορεύσει στους vegan ανταγωνιστές να χρησιμοποιούν γενικούς όρους για εναλλακτικά κρέατα
SOS των εξαγωγέων για τη διακίνηση ακατάλληλων φορτίων με ακτινίδια
Πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών
Προτεραιότητα η εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΕΦΕΤ
Στην κρισιμότητα του ρόλου του ΕΦΕΤ αναφέρθηκε ο Κώστας Τσιάρας
Αντί να πληρώνει, ζητά και τα ρέστα από τους αγρότες ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο υπό επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από αγρότες να επιστρέψουν 63 εκατ. ευρώ - H αγωνία στους κόλπους των αγροτών είναι έκδηλη, καθώς δεν πείθονται παρά τις διαβεβαιώσεις
Τα μέτρα στήριξης στον πρωτογενή τομέα, μετά την πυρκαγιά σε Ροδόπη και Έβρο
«Ο Έβρος είναι η αρχή της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε ο Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού
ΣΕΒΙΤΕΛ: Εκδήλωση με θέμα «το ελαιόλαδο και η βιομηχανία τυποποίησής του»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε επίκαιρα θέματα, στις 26/9, στις 6μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΒΕΑ
Στα επίπεδα του 2023 η ελληνική παραγωγή κρασιού – Οι πρώτες εκτιμήσεις
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον όγκο παραγωγής κρασιού 2024 - 2025
Χάθηκε το 31% των ελληνικών αγροκτημάτων - Τι έδειξε νέα μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη της Greenpeace, η Ελλάδα χώρα έχασε αποκλειστικά αγροκτήματα μικρής κλίμακας
Μικρή και δύσκολη η συγκομιδή για τους Ιταλούς αμπελουργούς – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Τα αποθέματα στο κρασί βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, τα οποία υπολογίζονται στα 42,2 Mhl στα τέλη Ιουλίου