Οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ δεν είναι ευχαριστημένοι με τις μισθολογικές αναπροσαρμογές 4% που προσφέρει η τράπεζα για το 2023, την ώρα που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει χτυπήσει καμπανάκι ότι μια μεγάλη άνοδος μισθών και τιμών θα αποδειχτεί «αυτοκαταστροφική» όπως τη χαρακτήρισε και θα έπληττε, όπως πιστεύει, την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Εκπρόσωποι του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνουν απογοητευμένοι επειδή η προγραμματισμένη αύξηση των μισθών τους δεν αντισταθμίζει πλήρως, όπως θα ήθελαν, τον πληθωρισμό που ανέρχεται σε περίπου 10% στη ζώνη του ευρώ.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς ζητά το προσωπικό

Οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ με καθεστώς καθορισμένου χρόνου αλλά και για απασχόληση μικρής διάρκειας λαμβάνουν -χωρίς να υπολογίζονται τυχόν επιδόματα και άλλες έξτρα παροχές- από 2.600 ευρώ καθαρά έως πάνω από 12.000 ευρώ καθαρά το μήνα, ο καθένας.

Οι εκκλήσεις τους για μεγαλύτερες αυξήσεις, επιπλέον, έρχονται την ώρα που η Λαγκάρντ προειδοποιεί όλες τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη να είναι συγκρατημένες στις αυξήσεις, για να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο ο πληθωρισμός και χρειαστεί να αυξηθούν πάρα πολύ τα επιτόκια.

Έτσι, ο Διεθνής και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίων Υπηρεσιών (IPSO), το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εργαζομένους της ΕΚΤ, θέλει τώρα να επαναδιαπραγματευτεί την αύξηση μισθού κατά 4,07% που έχει αποφασιστεί από να τεθεί σε ισχύ την τράπεζα για τους εργαζόμενούς για τις αποδοχές του 2023. Η αύξηση για το 2023 ακολουθεί τη μισθολογική αύξηση κατά 1,48% που πραγματοποιήθηκε στην ΕΚΤ μέσα στο 2022.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο το σχετικό πίνακα με αποδοχές στην ΕΚΤ, με βάση διάφορες μισθολογικές βαθμίδες, όπως τις παρουσιάζει η ίδια η τράπεζα στον ιστότοπό της.

Τι μισθούς πληρώνει η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, προσφέρει σήμερα ελάχιστο καθαρό μηναίο μισθό από 2.606 ευρώ για το πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο (το επονομαζόμενο Κλιμάκιο Α) για απασχόληση καθορισμένου χρόνου (“fixed term contract”). Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται με βάση διάφορες πρόσθετες παροχές. Πρόκειται όπως περιγράφεται για πλήρη απασχόληση, με κρατήσεις για κοινωνικές εισφορές: ασφάλιση ατυχήματος (υποχρεωτική), υγείας, μακροχρόνιας φροντίδας (προαιρετική) και σύνταξης. Στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (το επονομαζόμενο από την τράπεζα ως Κλιμάκιο L), οι μηνιαίες ελάχιστες καθαρές αποδοχές φτάνουν τα 12.179 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΚΤ.

Για τη λεγόμενη απασχόληση μικρής διάρκειας (“short term contract”, όπως την περιγράφει η ΕΚΤ στην ενότητα με τις θέσεις εργασίας), ο ελάχιστος καθαρός μηνιαίος μισθός στην τράπεζα ανέρχεται σε 3.399 ευρώ. Στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο απασχόλησης μικρής διάρκειας (το επονομαζόμενο από την τράπεζα Κλιμάκιο J), οι μηνιαίες ελάχιστες καθαρές αποδοχές φτάνουν τα 12.191 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η ίδια η ΕΚΤ, για συμβάσεις καθορισμένου χρόνου το 20,7334% του βασικού μισθού καταβάλλεται στο συνταξιοδοτικό σύστημα της ΕΚΤ. Για απασχόληση μικρής διάρκειας το ίδιο ποσοστό καταβάλλεται ως ισοδύναμο σε μετρητά για αυτό και υπάρχει η διαφορά στις μηνιαίες καθαρές αποδοχές. Σημειώνεται ότι σε όλα αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται τυχόν επιδόματα ή άλλες επιπλέον παροχές.

«Βλάπτει το ηθικό των εργαζομένων» της ΕΚΤ

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι» με την πρόταση της ΕΚΤ για τις αυξήσεις, δήλωσε στο Bloomberg ο Κάρλος Μπόουλς, αντιπρόεδρος της IPSO. «Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία και στη ζώνη του ευρώ πιθανότατα γύρω στο 8,5% φέτος, (αυτό) σημαίνει σημαντική απώλεια αγοραστικής δύναμης», είπε. Εάν οι πραγματικοί μισθοί στην ΕΚΤ είναι χαμηλότεροι από το προηγούμενο έτος, είπε, «αυτό βλάπτει το ηθικό των εργαζομένων και επίσης την εμπιστοσύνη τους προς το ίδρυμα», υποστήριξε ο ίδιος, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η κόντρα μέσα στους ίδιους τους κόλπους της ΕΚΤ φαίνεται να εντείνεται την ώρα που η Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις στους μισθούς «ενισχύονται», προειδοποιώντας ότι μια μεγάλη

Βαρόμετρο οι αυξήσεις στους εργάτες μετάλλου στη Γερμανία

Η ΕΚΤ μάλλον είδε με καλό μάτι την πρόσφατη συμφωνία των εργατών μετάλλου στη Γερμανία (IG Metall) με τους εργοδότες για μέτριες αυξήσεις της τάξης του 5,2% για το 2023 –αντί για 8% που ζητούσαν αρχικά- και επιπλέον 3,3% για το 2024 στη Βάδη-Βυτεμβέργη. Επίσης οι εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν εφάπαξ από 3.000 ευρώ ο καθένας.

Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την ευρύτερη οικονομία για σημάδια επιτάχυνσης της αύξησης των μισθών – κάτι που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πολύ πληθωρισμό της ευρωζώνης σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι μισθοί στην ευρωζώνη έχουν μπει στο μικροσκόπιο για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ η οποία συνεδριάζει ξανά στις 15 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή