Σε διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα και τους εν δυνάμει συμμάχους της προχωρά η γαλλική κυβέρνηση, για να διερευνήσει αν θα μπορούσε να προωθήσει την εξαιρετικά αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, φοβούμενη θύελλα διαμαρτυριών που θα μπορούσαν να παραλύσουν τη χώρα.

Οι λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης αναμένεται να αποκαλυφθούν στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει καταστήσει σαφές ότι οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο, με τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης να αυξάνεται – όπως όλα δείχνουν – κατά τρία χρόνια, στα 65 έτη.

Διαβάστε επίσης: Εμανουέλ Μακρόν: Σε καμπή οι σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης

Οργή

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία συναντήθηκαν με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν την Πέμπτη, ξεκαθάρισαν ότι αντιτίθενται στον σχεδιασμό.

«Της είπαμε ότι παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο στο κοινωνικό μέτωπο», δήλωσε η επικεφαλής διαπραγματεύτρια της CGT Catherine Perret. «Ο κίνδυνος είναι ότι η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα προστεθεί σε άλλες πηγές δυσαρέσκειας, όπως οι μισθοί και η αύξηση του κόστους της ενέργειας, και ότι όλα αυτά θα γίνουν εκρηκτικά».

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Κρας τεστ για Μακρόν το συνταξιοδοτικό, σενάρια πρόωρων εκλογών

Οι δύο επιλογές του Μακρόν

Η μεταρρύθμιση του δαπανηρού και περίπλοκου συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας ήταν βασικός άξονας του προεκλογικού προγράμματος του Μακρόν όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2017. Αλλά οι αρχικές του προτάσεις εξόργισαν τα συνδικάτα και προκάλεσαν εβδομάδες διαμαρτυριών και απεργιών στις μεταφορές λίγο πριν την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα lockdowns ανέστειλαν την προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Τώρα, με τους ψηφοφόρους οργισμένους για τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος επιστρέφει στο σχέδιό του, προσπαθώντας να βρει συμμάχους πέρα από το στρατόπεδό του.

Και οι δύο υποψήφιοι που διεκδικούν αυτή την Κυριακή την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών έχουν επισημάνει ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν τις ψήφους που χρειάζεται ο Μακρόν. Όμως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει πιθανότατα να υιοθετήσει τις προτάσεις τους για τις συντάξεις ή να κάνει παραχωρήσεις σε άλλες μεταρρυθμίσεις.

Μια άλλη επιλογή, η οποία θα εξέθετε τον Μακρόν σε πολλές επικρίσεις από την αντιπολίτευση, θα ήταν η κυβέρνηση να την περάσει μέσω τροπολογίας το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, δια μέσου του λεγόμενου γαλλικού συνταγματικού μηχανισμού «49-3» που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο.

Κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το ποια επιλογή θα προτιμηθεί. Καμία από τις δύο δεν θα μπορούσε να μειώσει ιδιαίτερα την αντίθεση των συνδικάτων στη μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή στις αρχές του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...