Οι πλουσιότεροι Κινέζοι ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερο φέτος, την ώρα που οι φτωχότεροι περιέκοψαν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες τους, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey.

Αυτό το χάσμα έρχεται σε αντίθεση με το 2019 (πριν από την πανδημία) όταν «υπήρχε μικρή διαφοροποίηση στις δαπάνες μεταξύ των δύο ομάδων», ανέφεραν οι αναλυτές της McKinsey. Σημείωσαν ότι καταναλωτικό κλίμα στην Κίνα έπεσε φέτος σε ιστορικό χαμηλό.

Τα lockdown και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον έλεγχο της Covid στην Κίνα ενισχύθηκαν φέτος, όταν η -πιο μεταδοτική- παραλλαγή Όμικρον εισήλθε στη χώρα. Μια ύφεση στην αγορά ακινήτων παρέσυρε επίσης την οικονομία.

Ωστόσο, περισσότερο από το ένα τέταρτο —ή το 26%— των ατόμων με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 345.000 γιουάν (49.286 δολάρια), δήλωσαν ότι αύξησαν τις δαπάνες κατά 5% ή περισσότερο από πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα.

Μόνο το 14% αυτής της ομάδας δήλωσε ότι μείωσε σημαντικά τις δαπάνες του.

Αντιστροφή της τάσης

Η τάση αντιστράφηκε για όσους έχουν πολύ χαμηλότερο εισόδημα, κάτω από 85.000 γιουάν το χρόνο. Μόλις το 12% δήλωσε ότι αύξησε τις δαπάνες, ενώ το 27% τις μείωσε.

«Ο πιο εύπορος πληθυσμός είναι πιο σίγουρος για τον προσωπικό του πλούτο και τις μελλοντικές του προοπτικές», τονίζεται στην έκθεση, σύμφωντο CNBC.

Διαβάστε επίσης: Σι Τζινπίνγκ: Οι κινέζοι διαδηλωτές είναι «αγανακτισμένοι» έπειτα από 3 χρόνια Covid

Από εκεί και πέρα, σε όλες τις κατηγορίες εισοδήματος,  το 60% δεν ανέφερε καμία αλλαγή στις δαπάνες του για φέτος. Το μερίδιο των πλουσιότερων που δήλωσαν ότι ξόδεψαν περισσότερα ήταν επίσης δέκα ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο από το 36% που αναφέρθηκε το 2019.

Περικοπές

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα της McKinsey σε περισσότερους από 6.700 Κινέζους καταναλωτές πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο.

Το ποσοστό των αστικών νοικοκυριών που θέλουν να κάνουν οικονομία αυξήθηκε στο 58% – το υψηλότερο από το 2014, σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey.

Εκτός από την αναφορά υψηλότερων αποταμιεύσεων, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εξακολουθούσαν να αναμένουν ότι το οικογενειακό τους εισόδημα θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, το ποσοστό υποχώρησε στο 54% φέτος από 59% το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη