Μια θετική εβδομάδα, αλλά με πολλά ερωτηματικά, έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, με την επιφυλακτικότητα και την αναμονή να είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά, ακόμη και στις ημέρες που επιχειρήθηκε η ανοδική αντίδραση. Ο γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα στις 915,99 μονάδες, με κέρδη 0,06%, αποτυπώνοντας όμως την απουσία σαφούς τάσης που κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της εβδομάδας στην αγορά.

Διαβάστε επίσης: JP Morgan: Πώς άλλαξε η «ματιά» της απέναντι στις ελληνικές μετοχές – Στο top 10 η Alpha Bank

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,3%, ενώ ο σημερινός τζίρος των 46 εκατ. ευρώ ήταν πολύ κάτω από την εικόνα των προηγούμενων ημερών. Η αγορά συντήρησε και σήμερα μια πλάγια κίνηση σε ένα εύρος 900 – 920 μονάδων, χωρίς να μπορεί να “λύσει” τον σχηματισμό. Άλλωστε, πλην ελαχίστων τίτλων, τα πρόσημα στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό άλλαξαν αρκετές φορές σήμερα, ρίχνοντας νερό στο μύλο της νευρικότητας.

Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα και η ελληνική αγορά παίρνει τα εύσημα από τους ξένους αναλυτές, με την JP Morgan να την θέτει στη λίστα με τις προτιμώμενες αγορές στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης για το 2023. Μάλιστα, η τράπεζα εκτιμά υπό το θετικό της σενάριο ο δείκτης MSCI της Ελλάδας θα ανέβει κατά 15% το επόμενο έτος, ενώ σύμφωνα με το βασικό της σενάριο η άνοδος θα είναι της τάξης του 8%.

Μειώνονται οι πιθανότητες ενός santa rally

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με τις προσδοκίες για ένα καλύτερο τέλος του 2022 και τις πιθανότητες ενός santa rally να υποχωρούν. Από την άλλη, όπως έχει αναφέρει η Trader24, η έξοδος από αγοραστικές θέσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα είναι κάτω από 880 μονάδες, με τον στόχο, εν καιρώ, να φαίνεται στη ζώνη 975-1.000 μονάδων, ένα σενάριο που δεν έχει αναιρεθεί στην παρούσα.

Αυτό βέβαια που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά είναι εάν την ερχόμενη εβδομάδα, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Federal Reserve, κάνουν τη θετική έκπληξη και ανακοινώσουν μικρότερη του αναμενομένου αύξηση του επιτοκίου τους. Ένα σενάριο με μικρές πιθανότητες όμως, με το μέτωπο της επίπτωσης του ακριβότερου χρήματος στην αναπτυξιακή δυναμική των οικονομιών να παραμένει ανοιχτό, ανακόπτοντας την ανάληψη ρίσκου από τα περισσότερα χαρτοφυλάκια.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η ΕΛΧΑ ξεχώρισε με τα κέρδη του 3,63% που σημείωσε, με τις Βιοχάλκο, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Quest, Titan, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Λάμδα να κλείνουν σε θετικά εδάφη. Από την άλλη, ο Σαράντης υποχώρησε κατά 2,19%, ενώ αρνητικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες