Στη λίστα του top 10 των μετοχών της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) βάζει τη μετοχή της Alpha Bank η JP Morgan, την πρώτη ελληνική μετοχή που μπαίνει στη λίστα από το 2014, όπως τονίζεται στη νέα έκθεση της τράπεζας.

Αναφέρεται ακόμη ότι η Ελλάδα αποτελεί την προτιμώμενη αγορά της JP Morgan από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης για το 2023, όπου αποφάσισε για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια να αλλάξει τη στάση της σε θετική, κυρίως λόγω των αναπτυξιακών “όπλων” που διαθέτει η ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Οι διαχειριστές κεφαλαίων «βλέπουν» διψήφια κέρδη στις μετοχές το 2023

Τα σενάρια

Όπως σημειώνει η JP Morgan, με το 2023 να προβλέπεται ένα δύσκολο έτος για την παγκόσμια οικονομία και ειδικά για την περιοχή των CEEMEA, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο, η Ελλάδα δείχνει ένα πιο προβλέψιμο μακροοικονομικό υπόβαθρο, με αυξανόμενη κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα.

Η τράπεζα εκτιμά υπό το θετικό της σενάριο ο δείκτης MSCI της Ελλάδας θα ανέβει κατά 15% το επόμενο έτος, ενώ σύμφωνα με το βασικό της σενάριο η άνοδος θα είναι της τάξης του 8%.

Το θετικό σενάριο για τον δείκτη υποστηρίζεται από το ότι στην Ελλάδα είναι μικρότερος ο αντίκτυπος από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου από ό, τι σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2023 φαίνονται ισχυρές καθώς τα κεφάλαια της ΕΕ ρέουν, η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι ακόμα περιορισμένες.

Οι κίνδυνοι

Στους κινδύνους τοποθετεί το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, που την κάνει ευάλωτη, καθώς και τη μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης.

Για την Alpha Bank

Σε ό, τι αφορά την Alpha Bank, η JP Morgan επισημαίνει ότι η εκκαθάριση που έχει κάνει στον ισολογισμό της υποτιμάται από τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών και είναι φθηνότερη από τις περισσότερες τράπεζες της ΕΕ, ενώ έχει ισχυρά περιθώρια ανόδου μεσοπρόθεσμα, δεδομένου του ιδιωτικού τομέα με χαμηλή μόχλευση.

Για την ελληνική αγορά

Όσον αφορά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η τράπεζα παραδέχεται ότι δεν έχει ασχοληθεί πολύ και προσθέτει πως ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα μικρό μέρος του συνόλου, με βαρύτητα 2,1% στον δείκτη MSCI EMEA και 0,30% στον MSCI Αναδυόμενων Αγορών. Εξέτασε την τελευταία εκτενή της έκθεση για την Ελλάδα η οποία ήταν το 2017.

«Την θεωρούσαμε μια αγορά υψηλού ρίσκου όπου δεν είχαμε ισχυρή άποψη. Τώρα, έχουμε κάποιες ισχυρότερες απόψεις: η διαδικασία επιδιόρθωσης των ισολογισμών των τραπεζών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, επιτέλους, και το μακροοικονομικό υπόβαθρο είναι και θετικό και πιο ανθεκτικό στην ευρωπαϊκή ύφεση έναντι των περισσότερων χωρών της περιοχής της Κεντρικής Ευρώπης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ξεκάθαρη η ανάκαμψη

Σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών τη δεκαετία του 2010 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είχε μειωθεί κατά 28% (από την κορύφωση του 2007 σε πραγματικούς όρους έως το 2020 στα χαμηλά την περίοδο της COVID-19) και είναι ακόμα 18% χαμηλότερα.

Όμως, η πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, όπως επισημαίνει η JP Morgan, φαίνεται πιο ξεκάθαρη και σίγουρη με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, οι σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ έχουν βελτιωθεί σημαντικά υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές του 2019. Η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα καλό μερίδιο από τα κονδύλια της ΕΕ (NGEU) που θα βοηθήσουν το επόμενο σκέλος της ανάπτυξης.

«Συμφωνούμε με την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το NGEU είναι ζωτικής σημασίας για την ώθηση της διαρθρωτικής ανάπτυξης υψηλότερα”, όπως σημειώνει η JP Morgan. Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της κυβέρνησης έχει ήδη εκταμιεύσει 1,8 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ) με άλλα 8 δισ. ευρώ σε έργα, σε προηγούμενα στάδια. Συνολικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει 32 δισ. ευρώ δαπανών το 2021-2026», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, η JP Morgan διακρίνει ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες στο χαμηλό εταιρικό χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα και στο χρέος νοικοκυριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες