Άνοδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την ερχόμενη Πέμπτη και μία ακόμη του ίδιου μεγέθους τον Φεβρουάριο προβλέπουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω, τότε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,5%, θα κορυφωθεί στο 2,5%, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει από το πρώτο τρίμηνο του 2023 να «αδειάζει» από ομόλογα που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια στο χαρτοφυλάκιό της, συνολικού ύψους σχεδόν 5 τρισ. ευρώ.

Πίσω από τις εξελίξεις η ΕΚΤ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 9 στους 10 αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση των ομολόγων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί με το να μην υπάρξει επανεπένδυση όταν λήξουν παρά με πωλήσεις πριν από τη λήξη τους.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Θα επιστρέψει στο 2% τέλη του 2024 ή το 2025

Αν και υπήρξε αύξηση των επιτοκίων από τον περασμένο Ιούλιο, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ είναι πίσω από τις εξελίξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο 10% τον Νοέμβριο στην ευρωζώνη, όντας πενταπλάσιος του στόχου που έχει τεθεί.

Αν και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Νοέμβριο, αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα λόγω της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πληθωρισμός

Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 6,1% το 2023 και στο 2,2% το 2024, ενώ προβλέπουν επίσης ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί τον χειμώνα για να ανακάμψει με αργό ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός και επιτόκια

Οι αγορές χρήματος βλέπουν το τελικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3%, αλλά θεωρούν επίσης ότι θα αυξηθεί κατά μισή μονάδα την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν, σύμφωνα με το Bloomberg, μια νίκη για τα «περιστέρια» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Μόνο τρεις από 43 ερωτηθέντες προβλέπουν μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωπος της Nomura, ο οποίος δήλωσε ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πάρα πολύ ισχυρές για να «πανηγυρίζεται η κορύφωση του πληθωρισμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή