Την προσδοκία ότι η ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει κατορθωτή μια συμφωνία για την ενεργειακή τροφοδοσία, την απλοποίηση των διαδικασιών και τον μηχανιμό διόρθωσης των τιμών – πλαφόν, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των εννέα κρατών μελών του ευρωμεσογειακού Νότου (EUMED-9) στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Να βοηθήσουμε να απεξαρτηθεί η ΕΕ από το ρωσικό αέριο

«Ελπίζω ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορέσει να επιτευχθεί» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει τις ενεργειακές δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ώστε «να βοηθήσουμε την ΕΕ να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Επιμένει για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ελλάδα προχωράει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες. Μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε η ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, πιο γρήγορα από όσο εκτιμούσαμε, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένας πάροχος ενεργειακής ασφάλειας με τις γειτονικές χώρες στα βόρεια σύνορά μας.

Σύμπνοια

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε όπως και οι άλλοι ηγέτες ότι υπάρχει σύμπνοια με τις προτάσεις της ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση. Νομίζω ότι έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα από την κρίση χρέους, είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες μπορεί να συμβαδίσει με μια συνετή δημοσιονομική διαχείριση που θα επιτρέψει στις οικονομίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμφωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για κοινές δράσεις «για να αναδείξουμε την βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την τελευταία παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στην ευρωμεσογειακή σύνοδο ευχαρίστησε τους ηγέτες των άλλων κρατών μελών της EUMED-9 για τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία που βιώνει εδώ και 48 χρόνια την κατοχή στα βόρεια εδάφη της μετά από μια άδικη όπως σημείωσε εισβολή. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την αντίθεση της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο που προωθεί η Τουρκία.

Υιοθετήθηκε Διακήρυξη

Η σύνοδος των εννέα κρατών μελών του ευρωμεσογειακού Νότου της ΕΕ ασχολήθηκε με την ενέργεια το κλίμα την οικονομία και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος και μάλιστα υιοθετήθηκε και σχετική Διακήρυξη.

Πρόκειται για την 9η Σύνοδο EUMED-9 η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω νόσησης του πρωθυπουργού της Ισπανίας με κοροναϊο Covid-19. Σημειώνεται ότι στη Διακήρυξη της προηγούμενης Συνόδου EUMED που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2021), τέθηκε ως στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ μία σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος, με σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, της UNCLOS συμπεριλαμβανομένης.

Οι χώρες που συμμετέχουν στην EUMED-9 η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κροατία και η Σλοβενία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης