Για ένα νέο κύκλο έκτακτων διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, με την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρξει συμφωνία γύρω από μια πρόταση για επιβολή πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου, ετοιμάζονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι «27» συζητούν εδώ και μήνες το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, χωρίς μέχρι στιμής να έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία. Τον περασμένο μήνα η Κομισιόν πρότεινε την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πρόταση που δίχασε βαθύτατα την Ένωση με μπλοκ 15 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να θεωρεί την τιμή απαράδεκτα υψηλή.

Διαβάστε επίσης: Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Δεν τα βρήκαν οι 27 υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν

Οι «15» και η Γαλλία

Η ομάδα των «15», που περιλαμβάνει επίσης την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η επιβολή πλαφόν να αφορά ολόκληρη την ΕΕ, πρόταση στην οποίαν αντιτίθεται ένα μικρότερο στρατόπεδο στο οποίο περιλαμβάνεται η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία.

Όσο για τη Γαλλία, όπως σημειώνει το Reuters, αν και αρχικά τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν, ακολούθως δήλωσε ότι ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μια αλλαγή στη στάση της Γαλλίας θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τη συζήτηση, καθώς ενδεχόμενη «αποσκίρτηση» του Παρισιού από το μπλοκ που υποστηρίζει την επιβολή πλαφόν θα ωθούσε και άλλα κράτη, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρόταση, να πράξουν το ίδιο.

«Τώρα έχουμε δύο μειοψηφίες που μπλοκάρουν (την απόφαση), υπέρ και κατά», δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η απόφαση μπορεί να χρειαστεί να παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η πρόταση της ΕΕ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ότι πρέπει να επανασχεδιαστεί.

Η νέα πρόταση για το πλαφόν

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ που θα συναντηθούν την Τρίτη θα συζητήσουν ένα νέο σχέδιο συμβιβαστικής πρότασης για το ανώτατο όριο τιμών.

Το νέο αυτό σχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, προβλέπει την ενεργοποίηση του πλαφόν όταν οι τιμές υπερβαίνουν τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πέντε ημέρες στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα στο TTF, και αν ταυτόχρονα είναι 35 ευρώ υψηλότερες από μια τιμή αναφοράς για το LNG ο οποία θα ορίζεται με βάση τις υφιστάμενες εκτιμήσεις για την τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η πρόταση κατεβάζει το όριο χαμηλότερα από τα 275 ευρώ/MWh που πρότεινε η Επιτροπή, όμως ακόμα δεν είναι όσο χαμηλό ζητούν ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η πρόταση αυτή, η οποία μπορεί ακόμη να αλλάξει, ορίζει ότι μόλις ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο θα ισχύσει για τουλάχιστον 20 ημέρες, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λάβει επείγουσα απόφαση για την αναστολή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή