Δεν επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα και το μπλοκ των κρατών-μελών που τάσσονται υπέρ της επιβολής πλαφόν μεταξύ των 150 και 200 ευρώ/MWh μπλόκαραν την πρόταση για θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ καθώς και πρόταση για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι οι κανονισμοί αυτοί πρέπει να συζητηθούν «πακέτο» με την πρόταση για θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών στο νέο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, συντονιστική συνάντηση των 15 Υπουργών Ενέργειας που υποστηρίζουν εδώ και καιρό την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου την οποίαν συγκάλεσε η Ελλάδα. Η κοινή στάση υπέρ της ταυτόχρονης υιοθέτησης και των τριών κανονισμών συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης.

«Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί ανώτατο όριο»

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης τιμών, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του για την αποτελεσματικότητα των προϋποθέσεων ενεργοποίησής του: «Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης».

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν ο προτεινόμενος μηχανισμός είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί και το ράλι των τιμών δεν θα είχε περιοριστεί. Και αυτό γιατί, η τιμή φυσικού αερίου, μπορεί να ξεπέρασε τα 275 ευρώ/MWh, αλλά όχι για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο θα είχε συμβεί ακόμα και αν το όριο τιμής είχε οριστεί στα 250 ευρώ/MWh.

«Ο μηχανισμός να εφαρμοστεί σε συνθήκες ηρεμίας»

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του μηχανισμού όταν η αγορά λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι σε έκτακτες περιόδους, όταν οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο για πολλές ημέρες: «Αν περιμένουμε τόσο μεγάλο διάστημα για να επιβάλουμε μείωση της τιμής, δεν είναι εύκολο να περιορίσουμε την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. Αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό». Σχετικά με τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού, ο κ. Σκρέκας πρότεινε το ανώτατο όριο να επιβάλλεται αυτόματα αλλά να καταργείται με πολιτική απόφαση.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να αναδειχθεί σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, τον οποίο οι αγορές θα λάβουν σοβαρά υπόψιν.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας, στην τοποθέτησή του για τους κανονισμούς αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αλληλεγγύης, ανέφερε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, υποστήριξε, πως και οι δύο αυτοί μηχανισμοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και θα πρέπει να εγκριθούν ταυτόχρονα στο επόμενο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε..

Κατηγορηματικός ο Κώστας Σκρέκας

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.,  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς τον πήχη που θα πρέπει να τεθεί για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF.

Ο Έλληνας υπουργός με δηλώσεις του απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν: «Μία τιμή στα 275 ευρώ/MWh δεν είναι πλαφόν. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό σοκ από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα. Χάνουμε χρόνο και πρέπει να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε έναν πιο ρεαλιστικό μηχανισμό που να αποτρέπει την εμφάνιση τιμών σαν εκείνες του περασμένου Αυγούστου. Χρειάζεται ένας διαφορετικός μηχανισμός που να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις υψηλές τιμές. Η Ευρώπη αγοράζει ακριβότερα αέριο από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη».

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του μπλοκ της Γερμανίας και τις ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με την επιβολή πλαφόν, ο κ. Σκρέκας σχολίασε: «Δεν δικαιολογούνται αυτές οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες πάνω από 95% και τα πλοία μεταφοράς LNG στις θάλασσες της Ευρώπης είναι πολλά και έτοιμα να προσφέρουν αερίου. Δεν βρίσκουν κενές θέσεις στα terminals. Δεν δικαιολογούνται αυτές οι υψηλές τιμές».

Διαβάστε επίσης: Ισπανία για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η Κομισιόν κοροϊδεύει τον κόσμο

Η πρόταση της Κομισιόν

Η Κομισιόν με τη νέα πρόταση που κατέθεσε εισηγείται την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2023, με στόχο -όπως τονίζεται- την αποτροπή επανάληψης των τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ως ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα (month ahead).

Η πρόταση της Κομισιόν, όπως δημοσιεύτηκε και επίσημα, ουσιαστικά καθιστά “ανύπαρκτο το εργαλείο της επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο”, όπως σχολιάζουν στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς ενέργειας. Κι αυτό καθώς η τιμή που προτείνεται να είναι προκαθορισμένη, δηλαδή τα 275 ευρώ/MWh είναι πάνω από τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων μηνών (110 με 120 ευρώ/MWh). Με πιο απλά λόγια σημειώνουν οι ίδιες πηγές με τη συγκεκριμένη πρόταση ικανοποιείται το μπλοκ των χωρών της Γερμανίας, που αντιτίθενται στον ορισμό ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου.

Κομισιόν: Τι απαντά για τις διαφωνίες που προκάλεσε το σχέδιο για το φυσικό αέριο

Προσερχόμενη σήμερα, στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, διευκρίνισε ότι η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό με βάση την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι (η πρόταση) δίνει μία σταθερή βάση για τη σημερινή συζήτηση των υπουργών.

Ερωτηθείσα για το πώς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, η κ. Σίμσον ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να «διευκολύνει» την συμφωνία, αλλά και να βοηθήσει την τσεχική προεδρία έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες».

«Πολλά κράτη-μέλη έχουν ανησυχίες και γι’ αυτό συναντιόμαστε. Όλες οι διαφορετικές θέσεις μας επέτρεψαν στο τέλος να φτάσουμε σε συμφωνία σε προηγούμενες προτάσεις και έχω ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετικά», επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος. Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του Νότου, οι οποίες κάνουν λόγο για υψηλό όριο στα 275 ευρώ, αλλά και σκληρές προϋποθέσεις, απάντησε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες, ότι πρέπει να προσέξουμε πιθανούς κινδύνους και το κάναμε. Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει, εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα όμως, δεν θα ενεργοποιήσουμε την παρέμβαση στην αγορά, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο».

Διαβάστε επίσης – Φουντώνει το ενεργειακό παζάρι στις Βρυξέλλες

Επίσης η Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να διαβεβαιώσουμε την ασφάλεια των προμηθειών και να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα κράτη-μέλη θα φτάσουν σε πολιτική συμφωνία» σε ζητήματα όπως η κοινή αγορά φυσικού αερίου και η ισχυρότερη αλληλεγγύη.

Διαβάστε επίσης – ΕΕ: Σταμάτησαν οι συνομιλίες για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

«Οι συζητήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη σε αυτά τα μέτρα και η πολιτική συμφωνία σήμερα θα στείλει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτή την κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή , δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για χάσιμο», τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια