Οι προτεινόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στον μετριασμό των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και πρέπει να επανασχεδιαστούν, ανέφερε σε επίσημη γνωμοδότησή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΕ πρότεινε έναν «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» τον περασμένο μήνα με στόχο τον μετριασμό των τιμών του φυσικού αερίου και της αστάθειας της αγοράς, μετά την άνοδο του ενεργειακού κόστους που ώθησε τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ και αύξησε την πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η ΕΚΤ, θεματοφύλακας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του μπλοκ, αναγνώρισε ότι ο στόχος ήταν να μετριαστούν τα ακραία επίπεδα τιμών και η αστάθεια, αλλά προειδοποίησε ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να επιτύχουν το ακριβώς αντίθετο.

Διαβάστε επίσης – ΕΕ: Νέα προσπάθεια συμφωνίας για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο τρέχων σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ σε γνωμοδότηση που υπογράφει η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο τρέχων σχεδιασμός του μηχανισμού μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα και τις σχετικές κλήσεις περιθωρίου, να αμφισβητήσει την ικανότητα των κεντρικών αντισυμβαλλομένων να διαχειρίζονται χρηματοοικονομικούς κινδύνους και μπορεί επίσης να δώσει κίνητρα για τη μετάβαση από τους τόπους διαπραγμάτευσης στη μη κεντρικά εκκαθαρισμένη εξωχρηματιστηριακή αγορά», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Δεν τα βρήκαν οι 27 υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν

Η ΕΚΤ ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει τον ρόλο της στη διαδικασία ενεργοποίησης και τερματισμού του μηχανισμού τιμών, καθώς η τρέχουσα πρόταση μπορεί να καταπατήσει την ανεξαρτησία της και να αναθέσει ένα νέο καθήκον στην τράπεζα χωρίς την απαραίτητη αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, ενώ άλλες υπηρεσίες μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στον ρόλο.

Αντίθετα, η ΕΕ θα πρέπει απλώς να έχει τη «δυνατότητα» να ζητήσει τη συμβουλή της ΕΚΤ, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια