Αν και κάποτε αποτελούσε ένα θέμα ταμπού, σήμερα η πυρηνική ενέργεια επανέρχεται στο προσκήνιο , καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επαναφέρουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην ατζέντα τους σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια.

Μετά από πολλές περιβόητες πυρηνικές καταστροφές τις προηγούμενες δεκαετίες, οι κυβερνήσεις, οι περιβαλλοντολόγοι και το φοβισμένο κοινό αποφάσισαν ότι η πυρηνική ενέργεια ήταν πολύ επικίνδυνη πηγή ενέργειας για να συνεχίσει να παράγει. Αλλά μετά από μια στιγμή παύσης, την επανεκτίμηση των υψηλών προτύπων ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας, και καθώς αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες ελλείψεις ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια κερδίζει ξανά την προσοχή, ιδιαίτερα από δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας που φαίνεται να θέλουν ένα κομμάτι της πίτας της πυρηνικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης – Ναυτιλία: Στο τραπέζι και η πυρηνική ενέργεια για μηδενικούς ρύπους

Ασφαλής

Όπως γράφει το oilprice.com, παρά την αρνητική δημόσια εντύπωση για την πυρηνική ενέργεια, λόγω μεγάλων καταστροφών, όπως το Τσερνόμπιλ και η Φουκουσίμα, η πυρηνική ενέργεια έχει αποδειχθεί στην πραγματικότητα ως μία από τις ασφαλέστερες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με τη μέτρηση των θανάτων ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τους διάφορους τύπους ενέργειας παγκοσμίως, η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται πολύ κάτω στη λίστα. Μελέτες δείχνουν ότι ο άνθρακας είναι μακράν η πιο επικίνδυνη πηγή ενέργειας , εν μέρει λόγω της παραγωγής του μέσω εξόρυξης σε δύσκολες συνθήκες, αλλά κυρίως λόγω της ρύπανσης που προκαλείται από την καύση άνθρακα, η οποία έχει οδηγήσει σε ένα τεράστιο φάσμα ασθενειών και θανάτων.

Διαβάστε επίσης – Γαλλία: Νομοθετικές παρεμβάσεις για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ανανέωση των πυρηνικών μονάδων

Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια προσφέρει άφθονη ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Silicon Valley

Τώρα, η πυρηνική ενέργεια λαμβάνει την υποστήριξη της Silicon Valley και άλλων μεγάλων τεχνολογικών περιοχών, με τους τεχνολογικούς γίγαντες να αρχίζουν να επενδύουν στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας. Καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας φέρνουν την τεχνογνωσία και τα κεφάλαιά τους στην πυρηνική βιομηχανία, υπάρχει σημαντικό δυναμικό για μεγαλύτερη καινοτομία στην ανάπτυξη πυρηνικών κόμβων για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Ο οικονομολόγος και λέκτορας στο MIT, John Parsons, δήλωσε σχετικά με την αύξηση του ενδιαφέροντος: «Νομίζω ότι το να έχεις νέες προοπτικές είναι πολύ καλό». Εξήγησε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «μια πολύ περίπλοκη επιστήμη και έχει υποστηριχθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και από αυτά τα εθνικά εργαστήρια. Και έτσι αυτός είναι ένας πολύ μικρός κύκλος ανθρώπων. Και όταν διευρύνεις αυτόν τον κύκλο, αποκτάς πολλά νέα μυαλά, διαφορετική σκέψη, ποικιλία πειραμάτων».

Μεταξύ 2015 και 2021, οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια αυξήθηκαν περίπου 325% κατ’ όγκο και 3.642% σε αξία σε δολάρια, σύμφωνα με το Pitchbook . Μόνο φέτος, οι επενδυτές venture διέθεσαν ένα ρεκόρ 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πυρηνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Ενώ αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις επενδύσεις σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία χρόνια, λόγω του ότι η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν, δείχνει σημαντική αύξηση στο ενδιαφέρον που αναμένεται να συνεχιστεί.

Μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα θα υποστηριχθούν από τον νόμο του Προέδρου Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού(IRA), ο οποίος προσφέρει στις εταιρείες φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Και τον Μάρτιο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε ρεκόρ χρηματοδότησης για ένα πρόγραμμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή νέων συσκευών σύντηξης, ενθαρρύνοντας τις ιδιωτικές εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στον τομέα.

Οι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας

Φέτος, αρκετοί δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας έχουν δείξει δημόσια την υποστήριξή τους για την πηγή ενέργειας. Ο ‘Ιλον Μασκ έγραψε στο Twitter ότι τα πυρηνικά είναι «βασικά» για την εθνική ασφάλεια. Εν τω μεταξύ, ο venture capitalist Marc Andreessen ζήτησε «1.000 νέα υπερσύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αυτή τη στιγμή». Ομοίως, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζεφ Μπέζος και ο Πίτερ Θίελ έχουν χρηματοδοτήσει πυρηνικά έργα τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, ο Josh Freed, από το think tank Third Way με έδρα την Ουάσιγκτον, πιστεύει : «Δεν θα συζητούσαμε για την καινοτομία στην πυρηνική ενέργεια σήμερα χωρίς την επένδυση και τη σκέψη των ηγετών της Silicon Valley».

Εκτός από τα υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια, αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις τραβούν τα βλέμματα τεχνολογικών κολοσσών. Είναι ακόμη νωρίς και αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη παράγει πυρηνική ενέργεια. Κάποιοι όμως πιστεύουν ότι πλησιάζουν πολύ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης