Στην επιτάχυνση των σχεδίων της για την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών μονάδων προχωρά η Γαλλία. Συγκεκριμένα μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις θα μειωθεί η γραφειοκρατία για την προώθηση των αιτήσεων και των διαδικασιών για τα νέα project με στόχο να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για ένταξη τους στην αλυσίδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέχρι το 2035.

Η υπουργός Ενέργειας, Ανιές Ρανιέ-Πινασέρ ανακοίνωσε τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν μείωση της γραφειοκρατίας για την επιτάχυνση των πράσινων διαδικασιών, επιτάχυνση της αδειοδότησης και περιορισμό των νομικών περιθωρίων για δικαστικές ενστάσεις. Το ίδιο πρότυπο διευκολύνσεων έχει εξάλλου αποφασιστεί ήδη και για την ώθηση των project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Πυρηνική ενέργεια: Η επιστροφή

Σε κάθε περίπτωση κοινός στόχος είναι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας.

Σταδιακή αντικατάσταση παλιών μονάδων

Θυμίζουμε πως οι αρχές έχουν εγκρίνει την δημιουργία έξι νέων πυρηνικών μονάδων, οι οποίες θα αντικαταστήσουν σταδιακά, μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάποιες από τις παλαιότερες μονάδες που έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Με τον τρόπο αυτό θα υλοποιηθεί η μεγαλύτερη ανανέωση του κλάδου πυρηνικής ενέργειας της χώρας εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια.

Αναλυτές του κλάδου διαμαρτύρονταν πως ο όλος σχεδιασμός σκοντάφτει σε συνεχείς καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί να μην ολοκληρωθεί. Επίσης έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις σε εξειδικευμένο μηχανολογικό προσωπικό.

Το πρόβλημα ήρθε για τα καλά στο προσκήνιο με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, οπότε το υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για να βεβαιωθεί ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί και μάλιστα στην ώρα του.

Πάντως, απαντώντας σε ενστάσεις ακτιβιστών, η κυρία Ρανιέ-Πινασέρ επεσήμανε πως δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στην εφαρμογή των περιβαλλοντολογικών κανόνων και πως η μείωση της γραφειοκρατίας σε πράσινα ζητήματα θα αφορά μόνο νέες μονάδες που βρίσκονται πολύ κοντά στους υπό κλείσιμο αντιδραστήρες, οπότε θα συνεχίσει να ισχύει το ισχύον πλαίσιο που έχει εφαρμοστεί στην περιοχή.

Στόχος είναι η κατασκευή των νέων μονάδων να αρχίσει το αργότερο μέχρι το 2027 και σίγουρα πριν το τέλος της τρέχουσας θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια