Μέχρι και πάνω από 1% «τσίμπησαν» τσίμπησαν οι τιμές του πετρελαίου στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς ένας βασικός αγωγός που προμηθεύει τις ΗΠΑ παρέμεινε ανενεργός, ενώ ο Πούτιν απείλησε να μειώσει την παραγωγή ως αντίποινα για το πλαφόν της δύσης στο ρωσικό αργό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ήταν αυξημένα κατά 41 σεντς, ή 0,5%, στα 76,51 δολάρια το βαρέλι στις 9:30 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό βρισκόταν στα 71,55 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 53 σεντς ή 0,8%.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Απειλεί τη Δύση ότι θα μειώσει την παραγωγή του ρωσικού πετρελαίου

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, εν μέσω ανησυχιών ότι μια πιθανή παγκόσμια ύφεση θα επηρεάσει προς τα κάτω τη ζήτηση πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Πολύ υψηλό για να πλήξει την πολεμική μηχανή του Πούτιν

Όπως σχολίασε στο Reuters ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς για τον OANDA, κινητήριος μοχλός για την άνοδο των τιμών είναι το κλείσιμο του αγωγού Keystone, η χαλάρωση των μέτρων για την Covid στην Κίνα και η ανησυχία ότι οι η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής.

Την Κυριακή, η καναδική TC Energy ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την αιτία της διαρροής του πετρελαιαγωγού Keystone που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και παραμένει άγνωστο πότε θα ξανατεθεί σε λειτουργία.

Στο μέτωπο της Κίνας, συνεχίζεται η χαλάρωση της πολιτικής για μηδενική Covid, παρόλο που οι πολίτες βλέπουν ακόμη μακριά την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς φαίνεται ότι η νόσος εξαπλώνεται και πάλι ραγδαία.

Ο Πούτιν, από την άλλη, απείλησε με μείωση της παραγωγής, ακόμα και άρνησης εξαγωγώω πετρελαίου σε χώρες που επιβάλλουν ένα «ανόητο» ανώτατο όριο τιμών στις ρωσικές εξαγωγές.

Πάντως, για την ώρα αναλυτές της ΑΝΖ βλέπουν ότι οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε χθες ότι ο αντίκτυπος των ευρωπαϊκών κυρώσεων δεν έχει ακόμη σαφές αποτύπωμα, και ότι η εφαρμογή τους είναι ακόμη ασαφής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές