Χαμηλοί ήταν οι ρυθμοί που είχε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να αποτυπώνει την επιφυλακτικότητά της ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών αυτήν την εβδομάδα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,33% στις 912,94 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 38 εκατ. ευρώ.

Θα είναι η ενέργεια ο επόμενος πρωταγωνιστής;

Και μόνο ο τζίρος «μαρτύρησε» την αναμονή που επέλεξε να κρατήσει σήμερα το ΧΑ, ενόψει των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών την Τετάρτη και την Πέμπτη, με την τάση αυτή να αναμένεται άλλωστε να συντηρηθεί. Έτσι, ελλείψει κρίσιμης δυναμικής, αλλά και συμπεριλαμβάνοντας τη διστακτικότητα που συνεχίζει να πλανάται στα μεγάλα χρηματιστήρια διεθνώς, το ΧΑ στο ιδανικό σενάριο θα ακολουθήσει την πλάγια γραμμή πέριξ των 910 μονάδων.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Νευρικότητα και μικτά πρόσημα

Ο γενικός δείκτης προέρχεται από τρεις εβδομάδες ανόδου πάνω από τη ζώνη των 900 μονάδων, και συνολικά την 8η ανοδική στις τελευταίες 10. Αλλά η αγορά αναμένει ουσιαστικά κάποιον καταλύτη που θα προσδώσει ώθηση για την ευκταία προσέγγιση των 1.000 και τα υψηλά 8ετίας, περιμένοντας επί της ουσίας και τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτήν την εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι πέραν των αλλαγών (αυξήσεων κατά 50 μ.β. στα επιτόκια) των κεντρικών τραπεζών, η αγορά θα αναμένει τις σχετικές ανακοινώσεις για τη μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ που έχει φτάσει ήδη τα 5 τρισ. ευρώ. Η αγορά περιμένει ότι η συνέχιση της πολιτικής της ΕΚΤ θα είναι απλά η μη επανεπένδυση των τίτλων στις λήξεις, μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε ισχυρές αναταράξεις, σύμφωνα με τους αναλυτές. Μένει να δούμε αν ο στόχος μείωσης της ανάπτυξης είναι εφικτός στον βαθμό που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχουμε ανακοπή του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την Trader24, το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι το θετικό momentum είναι αισιόδοξο και τα κέρδη στο σύνολο του ταμπλό ικανοποιητικά, έχει παρατηρηθεί μια ενδιαφέρουσα συμπεριφορά από μετοχές που κυριαρχούν, επιδεικνύοντας και ψήγματα για τη μελλοντική κίνηση, εάν αυτή έρθει, όπως οι ενεργειακές. Ωστόσο, οι επόμενες μέρες δεν θα δώσουν αυτά τα μηνύματα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Σαράντης, Quest, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Aegean και ΕΥΔΑΠ βρέθηκαν στο επίκεντρο των απωλειών, με τις ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Eurobank και Βιοχάλκο να κλείνουν επίσης σε αρνητικά εδάφη. Θετικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Εθνική, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και Motor Oil, ενώ η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 3,01%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες