Η σύλληψη του Sam Bankman-Fried στις Μπαχάμες τη Δευτέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στο έπος του FTX, που θα φέρει τον πρώην δισεκατομμυριούχο των crypto ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το κατηγορητήριο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό μέχρι αργότερα σήμερα, καθώς ούτε οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες στις Μπαχάμες έχουν κάνει κάποιο σχόλιο για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Bankman-Fried.

Διαβάστε επίσης – FTX: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο Sam Bankman -Fried

Οι κατηγορίες

Οι New York Times ανέφεραν ότι οι κατηγορίες εναντίον του Bankman-Fried περιελάμβαναν συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης μέσω τραπεζικής απάτης και απάτης σε τίτλους, καθώς και μεμονωμένες κατηγορίες για απάτη σε χρεόγραφα, απάτη μέσω τραπεζών και ξέπλυμα χρήματος.

Διαβάστε επίσης – FTX: Για μεταφορά δισ. δολ. στις Μπαχάμες ερευνάται ο Bankman-Fried

Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) έχει κινήσει ξεχωριστή διαδικασία με άλλες κατηγορίες εναντίον του Bankman-Fried, σχετικά με «παραβιάσεις των νόμων περί χρεογράφων, οι οποίες θα κατατεθούν δημόσια στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης», όπως δήλωσε ο διευθυντής επιβολής του νόμου Gurbir Grewal.

Όπως υπογραμμίζει το CNBC, εκπρόσωπος της SEC αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλια.

Οι κατηγορίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Bankman-Fried στη φυλακή για δεκαετίες, ανέφεραν νομικοί εμπειρογνώμονες στο CNBC. Αλλά προτού εκτίσει ποτέ την ποινή του, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ πρέπει να εξασφαλίσουν την έκδοση από τις Μπαχάμες πίσω στη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ και οι Μπαχάμες έχουν μια συνθήκη έκδοσης σε ισχύ από το 1931, η οποία ανανεώθηκε το 1990. Επειδή ο Bankman-Fried δεν έχει καταδικαστεί ακόμα στις Μπαχάμες, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ έπρεπε να εξασφαλίσουν ένταλμα σύλληψης και να παράσχουν επαρκή στοιχεία στις Μπαχάμες ότι είχε διαπράξει έγκλημα.

Η έκδοση είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί. Δεδομένου του μεγέθους των εικαζόμενων εγκλημάτων του Bankman-Fried, οι εισαγγελείς και οι ρυθμιστικές αρχές θα επιδιώξουν ταυτόχρονες υποθέσεις σε όλο τον κόσμο.

«Δεν προσπάθησα ποτέ να διαπράξω απάτη», είπε ο Bankman-Fried.

Πέρα από τις ποινικές διώξεις που πρόκειται να αποκαλυφθούν το πρωί της Τρίτης, η Bankman-Fried αντιμετωπίζει επίσης πολιτική αγωγή, η οποία θα μπορούσε να ασκηθεί από την SEC, την Commodity Futures Trading Commission και τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές τραπεζών και κινητών αξιών, δήλωσε ο Richard Levin, του Nelson Mullins Riley & Scarborough.

Λίγο μετά τη σύλληψη του Bankman-Fried, η SEC φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι η υπηρεσία θα ακολουθούσε ένα ξεχωριστό σύνολο κατηγοριών από το ποινικό κατηγορητήριο.

Ο Bankman-Fried είχε επίσης προσκληθεί να εμφανιστεί στη Γερουσία πριν από τη σύλληψή του. Αυτή η ακρόαση θα γίνει την Τετάρτη.

Μια ζωή πίσω από τα κάγκελα

Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν σε θέση να εξασφαλίσει μια καταδίκη, ο δικαστής θα εξετάσει πολλούς παράγοντες προκειμένου να καθορίσει την ποινή κάθειρξης.

Με βάση το μέγεθος των ζημιών, εάν ο Bankman-Fried καταδικαστεί για οποιαδήποτε από τις κατηγορίες απάτης, θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα για χρόνια — ενδεχομένως για το υπόλοιπο της ζωής του, δήλωσε ο Braden Perry, συνεργάτης στο Kennyhertz Perry που συμβουλεύει τους πελάτες ζητήματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμμόρφωσης και επιβολής.

Αλλά η διάρκεια οποιασδήποτε πιθανής ποινής είναι δύσκολο να προβλεφθεί, είπε ο Perry.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News