Συνελήφθη στις Μπάχαμες, κατόπιν εντολής των αμερικανικών εισαγγελικών αρχών ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried, μια ημέρα πριν καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με την  κατάρρευση τον περασμένο μήνα ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Το ανταλλακτήριο, που ξεκίνησε το 2019 και εδρεύει στις Μπαχάμες, κήρυξε πτώχευση στις 11 Νοεμβρίου, αφού αγωνίστηκε να συγκεντρώσει χρήματα για να αποτρέψει την κατάρρευση, καθώς οι traders έσπευσαν να αποσύρουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την πλατφόρμα σε μόλις 72 ώρες. Έκτοτε αποκαλύφθηκε προέκυψε ότι ο Bankman-Fried χρησιμοποίησε κρυφά 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών για να στηρίξει την εμπορική του επιχείρηση.

Διαβάστε επίσης – FTX: Για μεταφορά δισ. δολ. στις Μπαχάμες ερευνάται ο Bankman-Fried

Κατηγορίες

Η σύλληψη έγινε λίγο πριν από την κατάθεση του Bankman-Fried στο Κογκρέσο, κατά την οποία ετοίμαζε επίθεση στους πρώην δικηγόρους του στην εταιρεία Sullivan and Cromwell, τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της FTX John Ray και την αντίπαλη εταιρεία ανταλλαγής Binance.

Διαβάστε επίσης – FTX: Κορυφαίο δικηγόρο προσέλαβε o «μεσσίας» των Crypto για να πέσει στα… μαλακά

Στην κατάθεσή του, ένα προσχέδιο αντίγραφο της οποίας είδε το Reuters, ο Bankman-Fried σχεδίαζε να πει ότι δεχόταν πίεση από τους δικηγόρους Sullivan και Cromwell να ορίσει τον Ray ως Διευθύνοντα Σύμβουλο μετά την ξαφνική έξοδο κεφαλαίων πελατών. Και όταν μέσα σε λίγα λεπτά άλλαξε γνώμη, μετά από προσφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων νέας χρηματοδότησης, του είπαν ότι ήταν πολύ αργά.

Ο Bankman-Fried δεν θα είναι πλέον σε θέση να καταθέσει, σύμφωνα με τη βουλευτή Maxine Waters, η οποία δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν έμαθε για τη σύλληψή του.

Διαβάστε επίσης: Η εκδίκηση του σπασίκλα: Το κορίτσι πίσω από την κατάρρευση του FTX

Η σύλληψη

Ο Bankman-Fried συνελήφθη λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας (23:00 GMT) στο συγκρότημα διαμερισμάτων του, μια πολυτελής περιφραγμένη κοινότητα που ονομάζεται Albany, και θα παρουσιαστεί ενώπιον ειρηνοδικείου την Τρίτη, ανακοίνωσε η αστυνομία στις Μπαχάμες. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι αναμένει ότι θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν επιβεβαίωσε ότι ο Bankman-Fried είχε συλληφθεί στις Μπαχάμες, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν ένα «δεμένο» κατηγορητήριο κατά του Bankman-Fried και οι κατηγορίες θα αποκαλυφθούν την Τρίτη. Οι New York Times ανέφεραν ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News