
«Σταθερά απαισιόδοξοι», παραμένουν για τις αγορές και τις οικονομίες 281 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 728 δισ. δολαρίων κατά την τελευταία έρευνα του Δεκεμβρίου της Bank of America.
Ο τρόμος που ένιωσαν πάντως οι επαγγελματίες των αγορών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μειώθηκε ελαφρώς, καθώς η Κίνα μεταβάλει την πολιτική μηδενικού COVID-19 που έχει κυριεύσει την οικονομία της για σχεδόν τρία χρόνια, με το 74% των διαχειριστών μάλιστα να αναμένει πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας της το τέλος του 2023.
Η έρευνα έδειξε, ότι το 69% των ερωτηθέντων αναμένει ασθενέστερη ανάπτυξη το επόμενο έτος, ποσοστό ελαφρώς βελτιωμένο από το 73% του περασμένου μήνα, αντανακλώντας αυτό που οι αναλυτές στρατηγικής με επικεφαλής τον Michael Hartnett της Bank of America αποκαλούν ως μία κατάσταση «σταθερής απαισιοδοξίας» μεταξύ των επενδυτών.
Διαβάστε επίσης: Τα χειρότερα έρχονται προειδοποιεί η BoE – Πλήγμα από πληθωρισμό και επιτόκια
Οι προσδοκίες για τις οικονομίες βελτιώθηκαν επίσης, με το 68% των επενδυτών να αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος, από 77% τον Νοέμβριο.
Ο υψηλός πληθωρισμός στο επίκεντρο
Αν και το 90% των διαχειριστών αναμένει πως ο πληθωρισμός παγκοσμίως θα μειωθεί το επόμενο 12μηνο, εντούτοις, με ποσοστό 37% οι επαγγελματίες των αγορών θεωρούν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο 12μηνο είναι ο υψηλός πληθωρισμός, ενώ ακολουθούν με 20% ο φόβος για παγκόσμια ύφεση, με ποσοστό 16% η αυστηρή στάση των κεντρικών τραπεζών και με ποσοστό 14% τόσο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι (κυρίως οι σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας και Κίνας – Ταιβάν), όσο και ένα συστημικό πιστωτικό επεισόδιο.
Οι «μειωμένες θέσεις» για τις μετοχές παραμένουν καθώς το 91% των διαχειριστών «βλέπει» ζοφερές τις προοπτικές των εταιρικών κερδών , ενώ για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο οι διαχειριστές, «γύρισαν» σε αυξημένες κατά 10% τις θέσεις τους στις ομολογιακές αγορές, αναμένοντας πως η fed θα κορυφώσει τα επιτόκια στο 5% το β΄ τρίμηνο του 2023.
Τα επίπεδα των μετρητών των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, τα οποία είναι συνήθως βρίσκονται στο ζενίθ σε περιόδους αστάθειας των αγορών και οικονομικής αβεβαιότητας, υποχώρησαν στο 5,9% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προβλέψεις των διαχειριστών πως επίκειται διολίσθηση του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο βρέθηκε εξάλλου το τελευταίο 12μηνο σε υψηλά 20 ετών, εκτινάχθηκαν πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006. Συνολικά το 27% των διαχειριστών κεφαλαίων θεωρεί πως τα κρατικά ομόλογα θα σημειώσουν την καλύτερη απόδοση το 2023, έναντι του 25% που «ψηφίζει» μετοχές. Για το 2023, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν πάντως ότι οι μετοχές θα αντιμετωπίσουν θα έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα ανακάμψουν. Οι διαχειριστές είναι αρνητικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές βραχυπρόθεσμα, με το 88% των συμμετεχόντων να προβλέπουν για την περιοχή πτώση τα εταιρικά κέρδη και επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ το 68% θεωρεί πιθανή μία ύφεση στο επόμενο 12μηνο.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια