Για «σημαντική πίεση» στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις κάτω από το βάρος του πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους δανεισμού προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας.,

Επισημαίνοντας ότι η Βρετανία εισέρχεται σε μακρά περίοδο ύφεσης, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 41 ετών και τα επιτόκια να έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγος πλέον γίνεται για συμπίεση ρεκόρ του βιοτικού επιπέδου των Βρετανών.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Εκατομμύρια νοικοκυριά με κρύα σπίτια – Απεργιακό μπαράζ

Όπως επισημαίνει η BoE στην εξαμηνιαία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «η πτώση των πραγματικών εισοδημάτων, η αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων και η αύξηση της ανεργίας θα ασκήσουν σημαντική πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών».

Δυσκολία αποπληρωμής στεγαστικών δανείων

Περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά θα έρθουν αντιμέτωπα αύξηση του κόστους αποπληρωμής των στεγαστικών τους δανείων στη διάρκεια του 2023, με τη μέση μηνιαία δόση να αυξάνεται σε 1.000 λίρες από 750 λίρες, που ισοδυναμεί περίπου με το 17% του μέσου εισοδήματος προ φόρων.

Την ίδια στιγμή, το 2,4% των νοικοκυριών θα έρθει αντιμέτωπο με δόσεις στεγαστικών δανείων στις οποίες πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, σύμφωνα με την έκθεση της BoE.

Όπως επισημαίνει το Reuters, σε σύγκριση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το ποσοστό είναι μικρότερο, εν μέρει επειδή περισσότερα νοικοκυριά έχουν ενυπόθηκα δάνεια σταθερού επιτοκίου και οι όροι παροχής δανείων είναι αυστηρότεροι από τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ανθεκτικές οι τράπεζες

«Η επιτροπή οικονομικής πολιτικής εξακολουθεί να εκτιμά πως οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, ακόμα κι αν οι συνθήκες εξελίχθηκαν χειρότερα από τις προβλέψεις», επεσήμανε ο διοικητής της BoE Andrew Bailey στη συνοδευτική της έκθεσης επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Η επιτροπή της ΒοΕ ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει το πρώτο της «stress test» στον μη τραπεζικό τομέα μετά από μια παρολίγον κατάρρευση των συνταξιοδοτικών ταμείων τον Σεπτέμβριο.

Πίεση στην αγορά κατοικίας

Σε ό, τι αφορά την αγορά κατοικίας, η οποία έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται με φόντο τα υψηλότερα επιτόκια και την πίεση που υφίστανται τα εισοδήματα, η BoE προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο παγίωσης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κινδύνων.

«Οι απότομες αυξήσεις στις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και η επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη και την ανεργία θα συνεχίσουν να καθιστούν όλο και πιο δυσβάσταχτα τα δάνεια για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως», επισημαίνει η BoE.

Μάλιστα, κρούει ιδιαιτέρως τον κώδωνα του κινδύνου για επενδύσεις σε crypto που, μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή τα απαραίτητα ενισχυμένα ρυθμιστικά πλαίσια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή