
Προς κατάργηση οδεύουν από όλους του συστημικούς ομίλους οι χρεώσεις που επιβάλλονται σε ιδιώτες για άμεσες μεταφορές χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.
Ο λόγος γίνεται για την υπηρεσία της ΔΙΑΣ, Iris Online Payments, την οποία διαθέτουν σήμερα οι 4 μεγάλοι του κλάδου. Με αυτή φυσικά πρόσωπα μπορούν να μεταφέρουν σε τρίτους ή ακόμη και σε λογαριασμούς δικούς τους σε άλλες τράπεζες, έως και 500 ευρώ σε ημερήσια βάση, είτε με πολύ χαμηλές προμήθειες ή εντελώς δωρεάν, με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια.
Διαβάστε επίσης: IRIS: 3 στους 10 χρήστες m-banking μεταφέρουν δωρεάν χρήματα σε άλλες τράπεζες
Η εκτέλεση της συναλλαγής γίνεται μέσω του mobile banking και το μόνο που χρειάζεται για την ολοκλήρωσή της είναι η εισαγωγή του αριθμού κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη. Αρκεί και ο τελευταίος να είναι εγγεγραμμένος στο Iris.
Τα πλεονεκτήματα
Δύο είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της υπηρεσίας:
Πρώτον, δεν επιβάλλεται καμία προμήθεια από την τράπεζα στην οποία πιστώνονται τα χρήματα, αρκεί ο λογαριασμός να ανήκει σε ιδιώτη
Δεύτερον, η αποστολή του εμβάσματος, ανεξάρτητα από την τράπεζα του παραλήπτη γίνεται σε λίγα δευτερόλεπτα
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, πρόκειται για μία υπηρεσία που δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα διαδεδομένη στο ευρύ κοινό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη χρήση της. Ωστόσο ο αριθμός των χρηστών της και η αξία των συναλλαγών αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς κάθε μήνα.
«Είναι αναμφίβολα το αντίδοτο στις χρεώσεις που επιβάλλονται για άμεσες μεταφορές προς άλλες τράπεζες, μέσω του e-banking, για ποσά έως και 500 ευρώ» προσθέτουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι.
Το κόστος των μεταφορών
Αναλυτικότερα, τα τιμολόγια των τραπεζών προβλέπουν τα εξής:
Alpha Bank: Διαθέτει από την πρώτη στιγμή την υπηρεσία χωρίς καμία χρέωση για μεταφορές έως 500 ευρώ
Eurobank: Μέχρι πριν λίγες ημέρες οι μεταφορές έως 30 ευρώ γίνονταν δωρεάν, έως 100 ευρώ με χρέωση 0,50 ευρώ και έως 500 ευρώ με 1,2 ευρώ. Πλέον όλες οι μεταφορές έως 500 ευρώ εκτελούνται χωρίς καμία χρέωση
Εθνική Τράπεζα: Διέθετε από το ξεκίνημα του λανσαρίσματός της την υπηρεσία χωρίς την επιβολή προμηθειών για μεταφορές έως 500 ευρώ. Τον περασμένο μήνα επικαιροποίησε τα τιμολόγιά της, χρεώνοντας τις μεταφορές από 50,01 έως 500 ευρώ με 0,50 ευρώ ανά συναλλαγή. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να επανέλθει σε καθεστώς μηδενικών χρεώσεων.
Τράπεζα Πειραιώς: Οι μεταφορές ποσών έως 50 ευρώ χρεώνονται με μόλις 0,05 ευρώ ανά συναλλαγή, ενώ για ποσά έως 500 ευρώ η προμήθεια διαμορφώνεται στα 0,50 ευρώ.
Ο αριθμός των χρηστών
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η αγορά των άμεσων (instant) διατραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για γρήγορες μεταφορές.
Αυτήν τη στιγμή 1,3 εκατομμύρια ιδιώτες πελάτες των τεσσάρων συστημικών ομίλων έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία Iris Online Payments για κινητά τηλέφωνα, ενώ μόνο τον Οκτώβριο οι νέες εγγραφές προσέγγισαν τις 50.000 έναντι 23.000 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Συνολικά το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2022 εκτελέστηκαν μέσω Iris 3,2 εκατ. μεταφορές, αριθμός αυξημένος κατά 190% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι προοπτικές αύξησης των σχετικών μεγεθών είναι τεράστιες, με βάση την εμπειρία από πιο ώριμες αγορές. Εκτιμάται ότι σε βάθος κάποιων ετών και εφόσον διαδοθεί η υπηρεσία οι συναλλαγές σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια.
Ως προς το συνολικό μέγεθος της αγοράς, από τα στοιχεία της ΔΙΑΣ προκύπτει ότι στο 10μηνο του 2022 το 27% των εμβασμάτων, εκτελέστηκε μέσω υπηρεσιών άμεσων μεταφορών, τόσο μέσω του Iris για κινητά τηλέφωνα, όσο και μέσω του Instant Payments, που διατίθεται από όλα τα ψηφιακά κανάλια για ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ.
Συνολικά την υπό εξέταση περίοδο διακινήθηκαν 14,5 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2021. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 12% του συνόλου των διατραπεζικών μεταφορών.


Latest News

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank