Εντυπωσιακή είναι η διείσδυση στην ελληνική αγορά της υπηρεσίας αποστολής άμεσων και φθηνών ή δωρεάν εμβασμάτων από τράπεζα σε τράπεζα, με τις σχετικές συναλλαγές να καταγράφουν τον περασμένο μήνα αύξηση της τάξης του 700% σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα.

Ο λόγος γίνεται για την «IRIS» που επιτρέπει σε φυσικά πρόσωπα να μεταφέρουν στη στιγμή έως και 500 ευρώ δωρεάν, κάθε ημέρα, ακόμη και τις αργίες, προς άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Παρέχεται μέσω του mobile banking σε όλους τους πελάτες των τεσσάρων συστημικών ομίλων, διευκολύνοντας τις άμεσες μεταφορές μεταξύ λογαριασμών που τηρούνται σε αυτούς.

Έτσι, πχ. είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων ανάμεσα σε φίλους που θέλουν να μοιραστούν τον λογαριασμό σε ένα εστιατόριο ή να αγοράσουν εισιτήρια στο γκισέ μιας συναυλίας, ανεξάρτητα από την τράπεζά τους.

Επίσης, η υπηρεσία IRIS μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποστολή χρημάτων σε καταθετικά προγράμματα πρώτης ζήτησης του ίδιου προσώπου. Αρκεί να έχει επιλέξει μέσα από το m-banking το σωστό λογαριασμό πίστωσης.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος λαμβάνει τη μισθοδοσία του σε διαφορετική τράπεζα από αυτήν στην οποία καταβάλλει το ενοίκιο του σπιτιού του, μπορεί να μεταφέρει τα χρήματα είτε απευθείας στον εκμισθωτή, εφόσον είναι συνδρομητής της IRIS ή στο δικό του λογαριασμό στη δεύτερη τράπεζα, ώστε στη συνέχεια να εκτελέσει κανονικό έμβασμα χωρίς κανένα κόστος.

Μία άλλη χρήση αφορά στην πληρωμή ενός επαγγελματία (π.χ. υδραυλικού) ή μιας μικρής επιχείρησης (π.χ. περίπτερο), με μεταφορά απευθείας και εντός δευτερολέπτων στον λογαριασμό του μέσω κινητού, χωρίς τη χρήση IBAN.

Έκρηξη συναλλαγών

Σύμφωνα με την CEO της ΔΙΑΣ ΑΕ που παρέχει την υπηρεσία, Σταυρούλα Καμπουρίδου, τα στοιχεία Σεπτεμβρίου δείχνουν άλμα 700% στις μηνιαίες συναλλαγές σε διετή βάση, «γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια απήχηση που έχει το προϊόν στο ελληνικό κοινό».

Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν περίπου 600.000 συναλλαγές IRIS έναντι μόλις 75.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση στον αριθμό των χρηστών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Στις 30/9 το IRIS αριθμούσε 1,3 εκατ. χρήστες έναντι 500.000 δύο χρόνια νωρίτερα.

Δηλαδή πλέον περισσότεροι από 3 στους 10 συνδρομητές mobile banking το επιλέγουν για μεταφορές. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι 80.000 εξ αυτών αντιστοιχούν σε επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την κυρία Καμπουρίδου, «η λύση IRIS κουμπώνει με τους πελάτες όλων των τραπεζών και δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ιδιαίτερη ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσουν. Αρκεί να την ενεργοποιήσουν στο mobile banking app».

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα προϊόν που έρχεται να αντικαταστήσει τα μετρητά ή ακόμη και τη χρήση των καρτών.

Την τεράστια δυναμική του IRIS «δείχνουν» οι αντίστοιχες εφαρμογές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το «BLIK» στην Πολωνία, όπου αριθμεί 5.000.000 συναλλαγές την ημέρα.

«Θεωρούμε ότι αποτελεί το μέλλον των πληρωμών, καθώς αξιοποιεί πλήρως το TIPS, την υποδομή Instant Payments που υλοποιήθηκε πανευρωπαϊκά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» εκτιμά η CEO της ΔΙΑΣ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις