Παρά την αρχική άνοδο, και την εν πολλοίς αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης, η ρητορική περί συνέχισης της πολιτικής νομισματικής σύσφιγξης, έφερε πωλήσεις στη Wall Street, με αποτέλεσμα οι δείκτες να γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 0,44% στις 33.959,56 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε στις 3.994,99 μονάδες με πτώση 0,61%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,77%, στις 11,170,67 μονάδες.

Η ομιλία του Πάουελ

Οι αμερικανικοί δείκτες έφτασαν στα χαμηλά της συνεδρίασης, την ώρα της ομιλίας του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος διαμήνυσε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προτού η κεντρική τράπεζα αλλάξει ουσιαστικά την άποψή της για τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης – Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος των επιτοκίων, διαμηνύει ο Πάουελ

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ελήφθησαν μέχρι στιγμής για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δείχνουν μια ευπρόσδεκτη μείωση του μηνιαίου ρυθμού των αυξήσεων των τιμών. Αλλά θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερα στοιχεία για να έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία», δήλωσε ο Πάουελ.

Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Aύξησε τα επιτόκια σε υψηλά 15ετίας

«Το μεγάλο ζήτημα που κάνει [την απόφαση] επιθετική είναι ότι οι προβλέψεις της Fed θέτουν το τερματικό επιτόκιο στο 5,1% για το 2023 από 4,6% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου», δήλωσε στο CNBC ο Jim Caron της Morgan Stanley Investment Management. «Δεν υπάρχει καμία άκρη στην ιδέα ότι [ο ρυθμός] του πληθωρισμού αρχίζει να μειώνεται. Απλώς το αγνόησαν εντελώς».

Οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν αφού η Fed δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου αυξήθηκε περισσότερο από 3 μονάδες βάσης στο 3,538%, αφού έπεσε κάτω από το επίπεδο του 3,5% νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο πολιτικής της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, επιβραδύνοντας τον ρυθμό των αυξήσεων από 0,75% στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η κίνηση αυτή φέρνει το βασικό σε ένα νέο εύρος 4,25% έως 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2007.

Στα μάκρο

Πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία αναφορικά με τους δείκτες των τιμών εξαγωγών και εισαγωγών το Νοέμβριο. Βάσει των στοιχείων, ο δείκτης τιμών των εξαγωγών κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολής στο -0,3% τον περασμένο μήνα από -0,4% τον Οκτώβριο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά τις εισαγωγές παρουσίασε μεγαλύτερη επιδείνωση, καθώς από το -0,4% του Οκτωβρίου υποχώρησε στο -0,6%.

Τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία έρχονται σε συνέχεια των χθεσινών για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 7,1% από 7,7% τον Οκτώβριο, επίπεδο χαμηλότερο των προσδοκιών για ρυθμό της τάξεως του 7,3%. Η περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών καταναλωτή η οποία συντελείται από τον περασμένο Ιούλιο, πιθανώς να λειτουργήσει ως ένας εκ των καταλυτών προκειμένου η Fed στις 21:00 ώρα Ελλάδος να ανακοινώσει ότι αυξάνει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street