Κόντρα στο γενικευμένο πτωτικό κλίμα που κυριαρχεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές επέλεξε να πάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια ημέρα η οποία επισκιάζεται από τη σημερινή ανακοίνωση της Fed μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της.

Μετά το χθεσινό «πάτημα» στις 920 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε ήπια μεν ανοδικά δε την πορεία του τον Δεκέμβριο. Μια πορεία στην οποία από τις δέκα συνεδριάσεις που έχουν διεξαχθεί στις επτά εξ αυτών έχει καταγράψει κέρδη. Μπορεί οι ανοδικές μεταβολές να είναι μικρού εύρους, ωστόσο μετά τη σημερινή άνοδο η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει υψηλότερα του επιπέδου της εναρκτήριας συνεδρίασης για τον Δεκέμβριο στις 922 μονάδες.

Παραμένει σε υψηλό επταμήνου

Ο Γενικός Δείκτης με τα ήπια κέρδη της τάξεως του 0,36% ανέβηκε στις 923,63 μονάδες και παρέμεινε σε υψηλό περισσότερο του επταμήνου. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 924,48 μονάδες και το χαμηλό στις 919,13 μονάδες. Ο τζίρος οριακά υπερέβη τα 56 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 38,4 εκατ. μετοχές.

Με αντίθετα πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, με τον πρώτο να ενισχύεται κατά 0,57% και τον δεύτερο οριακά να κλείνει χαμηλότερα του μηδενός (-0,08%). Ακόμη πιο οριακή ήταν η αρνητική μεταβολή του τραπεζικού δείκτη ο οποίος με την πτώση του κατά 0,03% έχασε για ελάχιστα το πρόσημο.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η μετοχή της Jumbo «έλαμψε» με κέρδη 6,24%, εμφανώς ευνοημένη από τη σημερινή ανακοίνωση για των μέτρων για το «Καλάθι των Χριστουγέννων».

Ξεχώρισαν επίσης εντούτοις ακολούθησαν από μεγάλη απόσταση η μετοχής της Quest (+2,61%), οι μετοχές των ενεργειακών Motor Oil, Mytilineos με άνοδο 2,52% και 2,41% αντίστοιχα και της Aegean (+1,74%).

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Ελβαλχαλκόρ υποχωρώντας κατά 1,58%, 1,32% και 1,18% αντίστοιχα.

Οι κεντρικές τράπεζες στον προσκήνιο

Η σημερινή και η αυριανή ημέρα επισκιάζονται από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. Σήμερα η Fed θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής και αύριο η ΕΚΤ. Οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, βάζοντας τέλο9ς στον κύκλο των επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσεως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών