Η ζημιά στην οικονομία

Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι την άποψη κυβερνητικών παραγόντων που λένε ότι δεν υπάρχει πολιτικό ρίσκο και ότι αυτή η παρατεταμένη πολιτική αναταραχή δεν προβληματίζει.

Μα πώς είναι δυνατόν να το λένε αυτό και οικονομικοί παράγοντες; Δεν βλέπουν ότι δεν κουνιέται φύλλο στα υπουργεία; Ότι με το μόνο που ασχολούνται όλοι είναι το μοίρασμα επιδομάτων και οι υποσχέσεις για μέτρα ανακούφισης των αδύναμων;

Καλά όλα αυτά, όμως, δεν είναι οικονομία. Οι επενδύσεις έχουν παγώσει, μεγάλα και εμβληματικά έργα καθυστερούν, οι ξένοι «παίκτες» βλέπουν με σκεπτικισμό το νοσηρό και παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές: Επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα το Qatargate

Κι ακόμη δεν έκλεισε η χρονιά. Δηλαδή τι θα συμβεί αν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών των κομμάτων κρατήσει μέχρι τον Μάιο – Ιούνιο; Δεν θα συνθλιβεί η οικονομία στις πολιτικές μυλόπετρες;

Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι λένε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να καθυστερήσουν πολύ καιρό. Και οι επενδυτές, Ελληνες και ξένοι, κοιτάνε τη σταθερότητα της χώρας, όχι ποιος θα κυβερνήσει. Αναλύουν την προοπτική σταθερής διακυβέρνησης κι όχι αν θα έχουμε αυτοδυναμία ή συνεργασίες.

Η Attica, η Ellington και η αύξηση κεφαλαίου

Η είδηση το πρωί χθες ότι η αμερικανική Ellington θα έμπαινε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank χαροποίησε πολλούς. Κανείς δε θα ήθελε ένα ναυάγιο που θα οδηγούσε σε δυσάρεστες καταστάσεις. Και πράγματι η Ellington κατέθεσε επιστολή που υπήρχε αναφορά για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου 490 εκατ. ευρώ που θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Όπως μαθαίνουμε, όμως, στην επιστολή υπάρχουν πολλά ναι μεν αλλά, πολλοί όροι δεσμευτικοί για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ. Κάτι που «θόλωσε» την κατάσταση και δημιούργησε κάποιες ανησυχίες.

Όμως, οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πορεία της ΑΜΚ. Διότι, όπως έλεγαν, ακόμη κι αν δεν συμμετάσχει η Ellington, υπάρχει κι άλλο πλάνο, θα αναζητηθεί νέος επενδυτής.

Για να μην πούμε ότι μπορεί να υπάρξει καμιά έκπληξη. Σύντομα θα μάθουμε νέα και για την ΑΜΚ και για το πώς θα γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Αρχισαν τα ραντεβού με τα στελέχη στον ΕΦΚΑ

Στα κάγκελα είναι, μαθαίνουμε, ο σύλλογος προσωπικού στον ΕΦΚΑ καθώς αναμένεται η προκήρυξη για την πλήρωση των πέντε πρώτων θέσεων γενικών διευθυντών, από τους 24 συνολικά.

Είναι η γνωστή υπόθεση που είχε αναδείξει η στήλη, όταν η πρώτη εισήγηση δεν έγινε δεκτή με ψήφους 7-4 αλλά ξαναήρθε στο διοικητικό συμβούλιο και, ω του θαύματος, πέρασε γιατί κάποιοι άλλαξαν γνώμη… ξαφνικά.

Το θέμα είναι ότι όπως μας καταγγέλλουν καλά γνωρίζοντες, η προκήρυξη είναι για τα μάτια του κόσμου, αφού έχουν γίνει ήδη επιλογές «γαλάζιων» στελεχών και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές και τα ραντεβού με τα στελέχη.

Είπαμε. Όλα όμορφα κι αγγελικά πλασμένα.

Η Primark έφερε ταραχή

Επεσε πανικός στην είδηση ότι η εταιρεία Primark που έρχεται στην Ελλάδα θα πάρει θέση στον ανακαινισμένο Πύργο του Πειραιά. Κι αμέσως ήρθε η διάψευση από την Piraeus Tower Α.Ε. ότι δεν έχει υπογραφεί προσύμφωνο μίσθωσης της συγκεκριμένης αλυσίδας ενδυμάτων.

Αυτό δε σημαίνει, βεβαίως, ότι δεν μπορεί να υπογραφεί σε άλλη χρονική στιγμή. Ή ότι η γνωστή αλυσίδα δεν θα έρθει στην Ελλάδα. Ενδεχομένως να κάνει πρεμιέρα στον Πύργο, ίσως και σε κάποιο άλλο εμπορικό σημείο της Αττικής. Μιας και μαθαίνουμε ότι η απόφαση για είσοδο στην Ελλάδα είναι αποφασισμένη και δεν θα αλλάξει.

Τώρα, που θα πάει θα το δούμε σύντομα, όμως, ο ανταγωνισμός ήδη έχει θορυβηθεί.

Θα έρθουν αυξήσεις σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία

Από πού να το πιάσει και που να το αφήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τρέχει πίσω από τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. Μια η βενζίνη, μια το καλάθι του νοικοκυριού, η ακρίβεια στην αγορά, λόγω του ενεργειακού κόστους (κι όχι μόνο) μοιάζει με Λερναία Ύδρα.

Το νέο μέτωπο ακούει στο όνομα «κινητή και σταθερή τηλεφωνία». Εκεί έρχονται κακά μαντάτα για τους πελάτες μιας και όλο και περισσότεροι βλέπουν ανατιμήσεις από τη νέα χρονιά.

Διαβάσαμε τι είπε ο επικεφαλής της Vodafone κι αμέσως καταλάβαμε ότι οι εταιρείες το συζητάνε ήδη εντόνως.

Ο Χάρης Μπρουμίδης είπε ότι μόνο στην εταιρεία του το ενεργειακό κόστος για το 2022 έφτασε τα 60 εκατ. ευρώ κι ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν αυξήσεις στις χρεώσεις. Τόνισε δε ότι τα υλικά των οπτικών ινών έχουν ανατιμηθεί 70% σε ένα χρόνο κι αν δεν γίνουν αυξήσεις τότε θα οδηγηθούν σε μειώσεις προσωπικού ή περικοπές στις επενδύσεις.

Τις ίδιες πάνω – κάτω ανησυχίες, αγωνίες, προβλήματα έχουν και οι άλλες εταιρείες, οπότε κάποια στιγμή θα τεθούν κρίσιμα θέματα. Και αυξήσεις στα τιμολόγια της σταθερής ή της κινητής τηλεφωνίας θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τους καταναλωτές που δεν ξέρουν από πού να πιαστούν και πώς να γλιτώσουν το κύμα ανατιμήσεων.

Δώρο επιβράβευσης στους συνεπείς

«Mπόνους» στους φορολογούμενους που τακτοποιούν τα χρέη τους και τηρούν ευλαβικά τις ρυθμίσεις της Εφορίας σχεδιάζουν να δώσουν το 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Το μέτρο αφορά τους συνεπείς οφειλέτες και παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από το 2019, μέχρι σήμερα παραμένει στα χαρτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται βελτιώσεις στη ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, η οποία θα ξεκινήσει τις επαφές με τις τράπεζες για την ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού εντός του 2023. Το μέτρο αναμένεται να δώσει ανάσα στους συνεπείς οφειλέτες καθώς θα μπορέσουν να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών  προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Αποζημιώσεις για κουρεμένα ενοίκια

Το χρώμα του χρήματος για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια που είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, είδαν προχθές 5.019 ιδιοκτήτες ακινήτων. Έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση οι ιδιοκτήτες έλαβαν τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια συνολικού ύψους 9,86 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους 864,4 εκατ. ευρώ.

Aύξηση τζίρου των επιχειρήσεων κατά 42,8%

Στα 133 δισ. ευρώ έφτασε ο τζίρος των επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η αύξηση είναι της τάξεως του 42,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2021, που ήταν στα 93.341.622 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης, κατά 44,2%, ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα δραστηριότητες σχετικές με την υγεία και την κοινωνική μέριμνα, κατά 3,1%.

Η ψηφιακή απογραφή στο Εργάνη ΙΙ

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στις 12.00, λήγει η νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη ΙΙ από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, με δεδομένο ότι η αρχική προθεσμία εξέπνεε στις 30 Νοεμβρίου. Από την 1η Νοεμβρίου, που άνοιξε το σύστημα, έως και σήμερα έχουν γίνει εγγραφές για 1.697.775 εργαζομένους σε σύνολο 2.414.721 εργαζομένων, για τους οποίους υπάρχει υποχρέωση απογραφής (ποσοστό 70,2% επί του συνόλου).

Αλλαγές στο μητρώο ανέργων

Ψηφιοποιείται από 1ης Ιανουαρίου 2023 το υφιστάμενο Μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ), με τους εγγεγραμμένους ανέργους να μεταφέρονται αυτόματα στο νέο ψηφιακό Μητρώο. Το ψηφιακό τους προφίλ θα λειτουργεί ως «βιογραφικό», ενώ η έντυπη κάρτα ανεργίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, που θα είναι διαθέσιμη μέσω του Gov.gr Wallet. Οι κάτοχοι της κάρτας με την επίδειξή της θα αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς ότι είναι δικαιούχοι των παροχών, επιδομάτων της ΔΥΠΑ. Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που ενεργοποιούνται άμεσα με την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων σε εφαρμογή του νόμου 4921/2022 («Δουλειές Ξανά – Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης»).

Δυόμισι επιδόματα παιδιού

Στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους δικαιούχους το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ για δύο μήνες (Νοέμβριος και Δεκέμβριος) συν έκτακτη οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί στη μισή δόση του επιδόματος παιδιού. Στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού καταβάλλεται πρόσθετη έκτακτη δόση για το έτος 2022, η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories