Κι όμως, τύφλα να ’χει ο Σταϊκούρας

Όπως μας γράφει στη στήλη ο έμπειρος συνάδελφος, Δημήτρης Στεργίου, αν γύριζα πίσω … τριάντα χρόνια και μού έλεγε ο συνάδελφος (πάντοτε κάναμε κουτσομπολιό στα διπλανά τότε δημοσιογραφικά γραφεία) αυτά που τού είπε το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ότι, δηλαδή, «καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έχει συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο», θα υπομειδιούσα! Κι αν με ρωτούσε γιατί υπομειδίασα, θα κραύγαζα «τύφλα νά’ χει ο Σταϊκούρας», υπενθυμίζοντας μερικές (διότι είναι πολλές) ηπιότερες ή χειρότερες  συμπεριφορές, όπως:

  • την παρέμβαση με τον (στοιχειωμένο) νόμο 128/75 με την οποία επιβλήθηκε εισφορά σε όλα τα δάνεια για ενίσχυση των εξαγωγών εις βάρος των τραπεζών, η οποία στη συνέχεια μετακυλίστηκε στους δανειολήπτες!!!
  • την παρέμβαση του τότε υπουργού Συντονισμού Παναγή Παπαληγούρα στις 5 Δεκεμβρίου του 1975 με κρατικοποίηση  (με Προεδρικό Διάταγμα!) του Ομίλου του καθηγητή Στρατή Ανδρεάδη, ο οποίος αποτελούνταν από  πέντε τράπεζες, τρεις ασφαλιστικές εταιρίες, τρεις βιομηχανίες, ένα ναυπηγείο, ένα διυλιστήριο κι ένα μεγάλο ξενοδοχείο (Χίλτον)!!!
  • την παρέμβαση  το 1980 του τότε υπουργού Οικονομικών Μιλτιάδη Έβερτ  για τα περιβόητα «πανωτόκια» με τον Νόμο 1083/1980 και με την υπ΄ αριθμόν 289/1980 απόφαση της τότε αλήστου μνήμης Νομισματικής Επιτροπής!!!
  • την παρέμβαση της τότε  κυβέρνησης Σημίτη τον Νοέμβριο του  1999 στις τράπεζες να χορηγούν τα περιβόητα «μετοχοδάνεια» σε επενδυτές  για να  … ανέβει το Χρηματιστήριο (χορηγήθηκαν περίπου 15 δις.  δραχμές σε ένα χρόνο κι έγιναν … καπνός στην οδό Σοφοκλέους)!!!
  • τις ατέλειωτες παρεμβάσεις με τις  γνωστές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών της ντροπής (με συχνότητα μία κάθε χρόνια από το 1978!), τις … «γέφυρες» και  τα … μπόνους  για τους χρεοφειλέτες!!!
  • τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις  από τους φορολογούμενους και ιδιώτες (πάνω από 60 δις. ευρώ!!!)  των καταρρεουσών μετά το 2008  από τη χιονοστιβάδα των «κόκκινων δανείων» που χορηγούνταν κατά την εποχή των «παχειών αγελάδων» τάχα (1996-2004) με δική τους ευθύνη, αλλά και των κυβερνήσεων για αύξηση της κατανάλωσης και «ισχυρή οικονομία»!!!

Με αυτές και πολλές άλλες παρεμβάσεις κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων γράφτηκε το συναρπαστικό … πεντηκονταετές  έπος «Τραπεζιάς»…

Ο Γουάτσα και ο Μυτιληναίος

O Πρεμ Γουάτσα είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής. Κι έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια στην Ελλάδα, ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές, ακόμη κι αν έχασε και λεφτά.

Κι επενδύει εδώ και αρκετά χρόνια, σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση, ότι η Fairfax ανέβασε το ποσοστό της στην Mytilineos στο 4,68%, αγοράζοντας μετοχές ύψους 50 εκατ. ευρώ, ψάξαμε να δούμε ποιος είναι το επενδυτικό ιστορικό του Γουάτσα στην ελληνική εταιρεία.

Και η αλήθεια είναι ότι μείναμε λίγο έκπληκτοι. Διότι βλέπουμε ότι το 2013 που ο Γουάτσα μπήκε στον Μυτιληναίο είχε ποσοστό 5,02% και ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος. Σχεδόν 10 χρόνια μετά το ποσοστό του είχε φτάσει στο 2,79% για να φτάσει χθες με τις μετοχές που αγόρασε στο 4,68% και να μετατραπεί σε δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο.

Αρα ακόμη και σήμερα κατέχει ποσοστό κάτω από αυτό που είχε το 2013. Μακάρι να τα διπλασιάσει τα ποσοστά του βέβαια…

Η Εύα ως… real estate expert

Εκπληκτοι μένουν οι Ελληνες από τις αποκαλύψεις ότι η Εύα Καϊλή αγόρασε σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό αντί 260 χιλ. ευρώ.

Πέφτουμε από τα σύννεφα και με άλλες αποκαλύψεις για τα deal που έκανε η Καϊλή και η οικογένειά της.

Για παράδειγμα μαθαίνουμε ότι είχε αγοράσει σπίτι στην Άνοιξη το 2009 αντί του ποσού των 291 χιλ. ευρώ, μόλις κάτι λεπτά χαμηλότερα από την αντικειμενική αξία.

Μαθαίνουμε… έκπληκτοι ότι το ίδιο σπίτι το πούλησε 9 χρόνια μετά 340 χιλ. ευρώ, παρ’ ότι το 2009 η κτηματαγορά πετούσε και το 2018 ήταν στα Τάρταρα.

Και ακούμε ότι με τα λεφτά αυτά πήρε το σπίτι στο Ψυχικό 260 χιλ. ευρώ αν και κάποιοι το εκτιμούν 800 χιλιάδες με ένα εκατομμύριο.

Η Εύα Καϊλή κατέχει ακόμη τρία ακίνητα. Το ένα στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, υπολογίζεται στα 44 τετραγωνικά μέτρα και το αγόρασε το 2005 έναντι 66.000 ευρώ. Εκεί βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, που έφτιαξε στις 30 Νοεμβρίου. Η ευρωβουλευτής κατέχει εξ’ αδιαιρέτου με την αδελφή της ακόμη ένα σπίτι εμβαδού 120 τετραγωνικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, που αποκτήθηκε το 1997 μέσω γονικής παροχής. Διαθέτει, επίσης, άλλο ένα διαμέρισμα εμβαδού 53 τετραγωνικών μέτρων στο Βέλγιο, το οποίο αποκτήθηκε το 2015, έναντι ποσού 175.000 ευρώ.

Αυτή δεν θα έπρεπε να είναι ευρωβουλευτής. Real estate expert είναι και βγάζει λεφτά εκεί που εμείς μένουμε με το στόμα ανοικτό.

H υποκρισία της κτηματαγοράς

Η υποκρισία περισσεύει. Η κ. Καϊλή έκανε πόθεν έσχες όπως κάνουν χιλιάδες άλλοι. Ελεγξε ποτέ κανείς τα δηλωθέντα; Κι όχι πόσα σπίτια δηλώνει ή πόσα λεφτά έχει στις τράπεζες; Αλλωστε κι αυτό πλασματικό είναι αν έχει σακούλες με χιλιάδες ευρώ σπίτι.

Κανείς δεν έλεγξε το πόθεν έσχες γιατί κανείς ουσιαστικά δεν τολμά να ελέγξει τους πολιτικούς. Κάτι κακόμοιρους θα τους πιάσει, την Καϊλή, τον Πάτση και τόσους άλλους, οι αρμόδιες επιτροπές τους έχουν στα πούπουλα. Αυτή είναι η αλήθεια…

Τώρα μάθαμε για τα fake συμβόλαια

Αλλά και γιατί μένουμε έκπληκτοι εμείς; Κάθε χρόνο γίνονται χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, κι ούτε ευρώ παραπάνω. Και μπορεί η αντικειμενική να υπολείπεται 2 και 3 φορές της εμπορικής, όμως, το κράτος το ξέρει. Και ξέρει ότι χάνει χιλιάδες ευρώ από φόρους, αλλά αφήνει το έγκλημα να γίνεται.

Ολοι ξέρουμε ότι τα λεφτά που φαίνονται στα συμβόλαια είναι όση αντικειμενική αξία έχει ορίσει η εφορία. Τα υπόλοιπα είναι «μαύρα» που τα μοιράζονται οι εμπλεκόμενοι.

Ο αγοραστής κερδίζει μια έκπτωση. Ο πωλητής κερδίζει από το γεγονός ότι δεν θα δηλώσει πουθενά το υπερβάλλον ποσό, ο μεσίτης θα κερδίσει κι αυτό την αμοιβή, ο δε εργολάβος στα νεόδμητα; Η καλύτερή του…

Και για να μη λέτε ότι σας γράφουμε ψέματα, λέμε μόνο το εξής. Πόσες συναλλαγές έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες για να αποκτήσουν golden visa διάφοροι Κινέζοι, Αραβες κ.λπ. Εκανε έλεγχο ποτέ κανείς αν οι συναλλαγές έγιναν στο όριο των 250 χιλ. ευρώ αλλά το πραγματικό κόστος ήταν πολύ περισσότερο και τα «μαύρα» επίσης πολλά;

Και το αντίθετο, πόσες συναλλαγές έγιναν σε τιμή 150, 180 χιλ. ευρώ αλλά δηλώθηκαν 250 χιλ. όσο το όριο για χορήγηση ιθαγένειας;

Το μαύρο χρήμα ρέει άφθονο

Και χωρίς καμιά δόση «ξεπλύματος» της κ. Καϊλή, μιας και η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει πώς απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία που έχει, «Καϊλήδες» υπάρχουν πολλοί και πολλές που αγόρασαν ακίνητα με «μαύρα», αλλά… όλα νόμιμα, αφού η Ελλάδα διατηρεί την πρωτοτυπία των αντικειμενικών αξιών.

Και μου θυμίζει κάποιον κήνσορα της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, που αγόρασε ακίνητο αξίας 4 εκατ. ευρώ, με το συμβόλαιο να γράφει τα μισά.

Όπως μου θύμισε και μεγάλη εταιρεία λιανικής που μετέφερε με μαύρες σακούλες χρήματα για να πληρώσει «αέρα» τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Ερμού και αλλού.

Ενδοξη ελληνική κτηματαγορά…

ΕΦΑΡΜΟΓΗ GOV.GR WALLET (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση

Ποιος να το φανταζόταν ότι κάποτε θα λέγαμε ότι είναι και λίγοι οι 7 στους 10 Ελληνες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών eGoverment. Και μπορεί για προσωπικούς ή κομματικούς λόγους να στήνουν κάποιοι στον τοίχο τον Πιερρακάκη, όμως, αυτός και η ομάδα του πρέπει να πιστωθούν την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, μετά το ΕΣΥ της δεκαετίας του ’80.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία σήμερα, τουλάχιστον 5 εκατ. Έλληνες χρησιμοποιούν υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: πρακτικά 7 στους 10 πολίτες (66,4%), που χρησιμοποιούν σήμερα το Διαδίκτυο, κάνουν χρήση eGovernment.

Ο αριθμός των πολιτών, που συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με το Δημόσιο, αυξήθηκε κατά 20,7% το 2022 έναντι του περασμένου έτους.

Το ποσοστό αυτό είναι (στοιχεία Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022) αυξημένο κατά 20,7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό κινούνταν στα επίπεδα του 55% (στοιχεία Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021). Η άνοδος της δημοτικότητας των υπηρεσιών eGovernment στην Ελλάδα γίνεται ακόμη πιο σαφής, αν ληφθεί υπόψη ότι πριν από μια δεκαετία (το 2012) μόλις 1 στους 3 (το 34,3%) χρήστες Internet στη χώρα μας έκανε online συναλλαγές με το Δημόσιο.

Ηλεκτρονικά έγγραφα για 7 στους 10

Σήμερα, σύμφωνα με το sepe.gr, οι 7 στους 10 Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου (70,2%) «κατεβάζουν» ή και εκτυπώνουν επίσημα έγγραφα ή και πρότυπα εγγράφων, όπως πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχικές πράξεις, βεβαίωση εμβολιασμού ή πραγματοποίησης τεστ για Covid-19.

Και 6 στους 10 (63,2%) έλαβαν στον προσωπικό τους λογαριασμό επίσημα έγγραφα (πληρωμή φόρου, αντίγραφο ποινικού μητρώου, ληξιαρχικές πράξεις και πιστοποιητικά δημοτολογίου) μέσω ιστοσελίδας ή εφαρμογής δημόσιας υπηρεσίας ή αρχής. Επιπρόσθετα, 1 στους 2 (53,1%) έκλεισε ραντεβού με δημόσια υπηρεσία μέσω ιστοσελίδας ή εφαρμογής (ραντεβού με ΚΕΠ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, Εφορία (ΑΑΔΕ).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories