«Κυριάκο κάνε τώρα εκλογές»

Η φράση «κάνε εκλογές τώρα», ακούγεται όλο και περισσότερο στο Μαξίμου. Εισηγήσεις υπάρχουν πολλές για επιτάχυνση των διαδικασιών και οι λόγοι που επικαλούνται οι λάτρεις της επιλογής αυτής είναι πολλοί.

Για παράδειγμα λένε ότι η υπόθεση των υποκλοπών έχει μεν κάνει ζημιά, αλλά βρίσκεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Ισως φοβούνται ότι μπορεί να έρθει κάτι άλλο που θα έχει μεγαλύτερο κόστος.

Λένε ακόμη ότι πράγματι υπάρχει μια φθορά της κυβέρνησης και το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Αλλά η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη «διαχειρίσιμη», λένε, δηλαδή ότι οι 5 μονάδες και πάνω φέρνει νίκη και αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές: Ατζέντα «γειτονιάς» στο τραπέζι του Μαξίμου

Ένα τρίτο στοιχείο που βάζουν στο τραπέζι για πρόωρες κάλπες είναι η ζημιά που έχει πάθει το ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση Καϊλή και το Qatar Gate. Μια διαρροή ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κατεύθυνση προς τη ΝΔ, ειδικά από εκείνους που βρίσκονται ακόμη στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και θα ψήφιζαν Ανδρουλάκη.

Τέλος, όσοι εισηγούνται στον Κ. Μητσοτάκη εκλογές άμεσα (Γενάρη – Φλεβάρη ουσιαστικά) λένε ότι τα οικονομικά μέτρα υπέρ των αδύναμων (600άρια, συνταξιούχοι, ρυθμίσεις για δανειολήπτες) λειτουργούν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Αν ο πρωθυπουργός αύριο από το βήμα της Βουλής κάνει εντυπωσιακές εξαγγελίες, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε πολιτικές εξελίξεις.

Το σενάριο της πρώτης Κυριακής

Και για να μη νομίζετε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάθονται και περιμένουν, σας λέμε ότι κι αυτοί εξετάζουν διάφορα σενάρια, όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

Για παράδειγμα δεν θα απέκλειαν μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων από την πρώτη Κυριακή, με άθροιση ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25 που θα τους έδινε κυβέρνηση γύρω στο 45%-46%. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει την ψήφο ανοχής από την πλευρά του ΚΚΕ και τα κόμματα εκτός Βουλής να είναι κοντά στο 10%.

Αν συμβούν όλα αυτά από την πρώτη Κυριακή, άραγε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιμείνει για μια τέτοια κυβέρνηση αλλά όχι με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα; Κι αν όχι μ’ αυτόν τότε με ποιον και για πόσο χρονικό διάστημα;

Και τι κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι αυτή; «Τερατογένεση», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη;

Είναι πολλά τα ερωτήματα και τα προβλήματα, όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν να… ποντάρουν πολλά στην πρώτη Κυριακή.

Ο αισιόδοξος υπουργός και η επενδυτική βαθμίδα

Χρήστος Σταϊκούρας χθες σε ραδιόφωνο: «Το κλίμα είναι πολύ θετικό, δεν επηρεάζει ο πολιτικός κύκλος, δηλαδή η διενέργεια εκλογών το ΄23 τις επιλογές τους, προφανώς γιατί έχουν προεξοφλήσει την έκβαση αυτών, αλλά έχει σημασία το εξωγενές περιβάλλον. Αυτό τους προβληματίζει. Δηλαδή η επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος και στην ελληνική οικονομία. Δεύτερον, εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος, ο οποίος υποστηρίζεται και θεωρείται απολύτως εφικτός και από τους επενδυτές, της επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας το 2023».

Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομικών και για το γεγονός ότι δεν βλέπει πολιτικό κίνδυνο, αλλά και για την επενδυτική βαθμίδα.

Όμως, σε εμάς λένε άλλα οι αναλυτές. Ότι πολιτικό ρίσκο είναι να μπει η χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, σε συνδυασμό με ένα – δύο μήνες πολιτικών συγκρούσεων πάνω από τις κάλπες μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Συνεργασίας ή με αυτοδυναμία.

Και φοβούνται ότι αυτή η περίοδος θα πάει πίσω σημαντικές αποφάσεις για την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις. Ενώ υπάρχει κίνδυνος να «ξεχειλώσει» ο προϋπολογισμός με τα «δωράκια» που θα δοθούν προεκλογικά.

Κάτι που θα οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Να χάσουμε δηλαδή και το 2023… Μακάρι να έχει δίκιο ο Σταϊκούρας. Ισως ξέρει κάτι παραπάνω. Ότι δηλαδή οι ξένοι οίκοι μας αναβαθμίσουν νωρίτερα και μας κάνουν ευχάριστη έκπληξη.

Ο Στάσσης και το deal στη Ρουμανία

Πολύ σημαντικό το deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, για πολλούς λόγους οι οποίοι θα φανούν σύντομα. Όμως, αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι η συμβολή του επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσση. Συγκεκριμένα, όπως μαθαίνει η στήλη, όλα τα assets της ENEL στη Ρουμανία, κυρίως της εταιρείας, ENEL Χ, «χτίστηκαν» από τον κ. Στάσση, ο οποίος θήτευσε στη θέση την περίοδο 2016 – 2019 κι έδωσε έμφαση στην δραστηριότητα της εταιρείας η οποία παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, ενεργειακής απόδοσης, και εφαρμογές smart cities.

Ήταν γνώστης δηλαδή της κατάστασης της ENEL στη Ρουμανία και αυτό ήταν ένα από τα ατού της ΔΕΗ στη διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων του ιταλικού ομίλου στη βαλκανική χώρα, σε σύγκριση με τα άλλα δύο funds – διεκδικητές.

Τα μπινελίκια και η παράσταση

Τελικά τα… μπινελίκια έπιασαν τόπο ή απλά η παράσταση «ρήξη κυβέρνησης – τραπεζιτών» έριξε αυλαία γιατί ήταν κακοστημένη;

Δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά χθες η ανακοίνωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τα είχε όλα. Και όλοι ήταν κερδισμένοι. Λίγα πράγματα για τις μειώσεις που πρέπει να γίνουν στις προμήθειες, όχι κάποιο σχέδιο στήριξης δανειοληπτών που θα αφορούσε πολλές χιλιάδες, δεσμεύσεις για αύξηση επιτοκίων και κάποιες επιβραβεύσεις πελατών. Όλοι ευχαριστημένοι και πάμε παρακάτω.

Όμως, το πρόβλημα περισσότερο το έχει η κυβέρνηση γιατί όταν καλλιεργείς προσδοκίες που δεν ικανοποιούνται, σε σένα στρέφονται οι καταναλωτές, οι δανειολήπτες και τελικά οι ψηφοφόροι.

250 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Ενεργοποιήθηκε προχθές η πλατφόρμα για την εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που θα καταβάλει η ΔΥΠΑ στις 20 Δεκεμβρίου σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας. Επίσης, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν άλλου είδους παροχή ή επίδομα και να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης του 2021 (έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο).

Συνεργασία με Ταϊλάνδη…

Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Prayut Chan-o-cha, επισημοποιήθηκε η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας απαλλαγής διπλωματικών διαβατηρίων από την υποχρέωση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ Pham Minh εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν εντείνει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου, καθώς και η επιθυμία για ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τις δυνατότητες ανάπτυξης στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των υποδομών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και υπογράμμισε ότι ο δρόμος για τη διευθέτηση διαφορών είναι το Διεθνές Δίκαιο.

…και με Σιγκαπούρη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη επένδυση του κρατικού fund της Σιγκαπούρης, GIC, στον ελληνικό τουρισμό. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πρωτόγνωρων κρίσεων και στην έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Συμφωνία ΕΕ για φυσικό αέριο

Στο τραπέζι των 27 ηγετών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σχέδιο συμφωνίας των κρατών-μελών για κοινές αγορές φυσικού αερίου. Στόχος είναι η αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters τα κράτη-μέλη έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων με προμηθευτές αερίου. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αρχίσει από κοινού να αγοράζει φυσικό αέριο. Πρόκειται για μια ιδέα που προτάθηκε πέρυσι, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η βαρύτητα του μπλοκ, ως η μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στον κόσμο, ώστε να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές, αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.

Αναβάθμιση 14 συρμών του ηλεκτρικού

Σε ισπανική εταιρεία αναθέτει η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) την αναβάθμιση 14 συρμών του πρώην ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, έναντι 65,5 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Πρόκειται για συρμούς που μπήκαν σε κυκλοφορία από τους ΗΣΑΠ στο διάστημα μεταξύ 1983-1985, και οι οποίοι προβλέπεται να παραδοθούν πλήρως αναβαθμισμένοι και ικανοί για παραγωγική λειτουργία για τα επόμενα 25 χρόνια από την ολοκλήρωση της σύμβασης. Έπειτα από σχετικό διαγωνισμό, το έργο της αναβάθμισης των 14 συρμών ανατέθηκε (χθες υπεγράφη η σχετική σύμβαση) στην ισπανική εταιρεία  Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA, ύστερα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού της ΣΤΑΣΥ και έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο χρόνος παράδοσης του συμβατικού αντικειμένου ορίζεται στους 34 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Ωστόσο, η παράδοση των συρμών θα γίνεται τμηματικά, με τον πρώτο ανακαινισμένο συρμό να παραδίδεται σε 19 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, άλλοι 4 σε 25 μήνες, 5 σε 30 μήνες και οι τελευταίοι 4 σε 34 μήνες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories