Όταν ο πολωνός ρέφερι Σίμον Μαρτσίνιακ θα σφυρίξει σε λίγες ώρες για τελευταία φορά στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ αυτόματα θα ξημερώσει μία νέα μέρα στην ιστορία της σημαντικότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Το μικρό εμιράτο θα το θυμόμαστε -μεταξύ πολλών άλλων- ως την τελευταία χώρα που είχε τη δυνατότητα να διοργανώσει μόνη της το Μουντιάλ.
Μουντιάλ 2022: Μέσι vs Εμπαπέ – Η απόλυτη σύγκριση των σταρ του τελικού
Στο εξής μόνο συμμαχίες δύο, τριών ή και περισσότερων χωρών θα μπορούν να ανταπεξέρχονται στις τεράστιες απαιτήσεις που γεννά η αύξηση κατά 50% των φιναλίστ- από 32 σε 48.
Το ποσοστό της αύξησης του αριθμού των αγώνων θα ανέβει ωστόσο κατά 62,50% αν επικρατήσει η πρόταση οι 48 ομάδες να χωρίζονται σε 12 ομίλους των τεσσάρων. Σ’ αυτή την περίπτωση οι 64 αγώνες του Κατάρ θα γίνουν 104 στην επόμενη διοργάνωση. Στην μετριοπαθή πρόταση των 16 ομίλων των τριών ο αριθμός των αγώνων αυξάνεται στους 80.
Καμία χώρα, όσο μεγάλη, πλούσια, ισχυρή και με υπόβαθρο σε αθλητικές υποδομές κι αν είναι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα logistics αυτών των αριθμών.
Το γεγονός ότι το 23ο Παγκόσμιο Κύπελλο θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά σε τρεις χώρες -ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς- αποτελεί προπομπό για όσα θα ακολουθήσουν.
Για να διεξαχθεί το Μουντιάλ του 2026 απαιτούνται 16 πόλεις και είκοσι στάδια. Χρειάζονται φυσικά 48 προπονητικά κέντρα και αντίστοιχα ξενοδοχεία και υποδομές, κυρίως αεροδρόμια, που να μπορούν να ανταποκριθούν στα εκατομμύρια των φιλάθλων που θα σπεύσουν να υποστηρίξουν τις ομάδες τους.
Με εξαίρεση τη διοργάνωση του 2002 όταν το τουρνουά φιλοξενήθηκε από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όλα τα υπόλοιπα Μουντιάλ διοργανώθηκαν από μία μόνο χώρα.
Η αύξηση των φιναλίστ καθιστά τη συγκεκριμένη συνθήκη ουσιαστικά άκυρη. Στο εξής το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διοργανώνεται από τουλάχιστον δύο χώρες που μπορεί να φτάσουν ακόμα και ολόκληρη ήπειρο, όπως συνέβη με το Euro 2020.
Τα συναρμολογούμενα γήπεδα όπως το περίφημο «974» στο Κατάρ θα αποτελούν καθεστώς και είναι πιθανό να μεταφέρονται από διοργανώτρια σε διοργανώτρια χώρα. Το «974» βρίσκεται σε φάση αποσυναρμολόγησης και τα κομμάτια του ετοιμάζονται να μεταφερθούν στην Ουρουγουάη η οποία διεκδικεί μαζί με τις Αργεντινή, Παραγουάη και Χιλή το Μουντιάλ του 2030. Ισως να μην είναι τυχαία η επιλογή της μικρής χώρας της Λατινικής Αμερικής ως ο επόμενος προορισμός του.
Φυσικά τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα εκτοξευτούν -αυτός άλλωστε είναι ο αντικειμενικός στόχος της FIFA – ενώ θα είναι ακατόρθωτο ένα τηλεοπτικό δίκτυο να ανταποκριθεί στη μετάδοση 80 ή 104 αγώνων.
Το Μουντιάλ μεγαλώνει υπερβολικά σε μέγεθος λόγω της απληστίας της FIFA. Είναι ωστόσο τόση η δίψα του κόσμου για εθνικές ανυψώσεις μέσω της στρογγυλής θεάς, όπως μας υπενθύμισε η περίπτωση του Μαρόκου, ώστε είναι βέβαιο πως θα έχει επιτυχία το εγχείρημα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ
Οι Αγγλοι υποκλίνονται στον «Βασιλιά του Πειραιά», στον ηγέτη της Νότιγχαμ Φόρεστ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Sky Sports, να αφιερώνει ντοκιμαντέρ και αμέτρητους επαίνους. «Meeting Marinakis»: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη πάθος, όραμα, αλήθεια και ανθρωπιά.
Πώς η Ελλάδα θα μπει στην τουριστική βιομηχανία του γκολφ
Ο τουρισμός του γκολφ και τα οφέλη στην οικονομία - Τι λέει ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης
Χρωστάει και ο... Ρονάλντο; - Η μήνυση που κατέθεσε γιατρός εναντίον του
Γιατρός από την Αγγλία κατέθεσε μήνυση στον Κριστιάνο Ρονάλντο για οφειλές από θεραπείες που του είχε προσφέρει τη σεζόν 2021-2022
Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του γκολφ - Γιατί υστερεί σε ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η περαιτέρω ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, διαπιστώνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ