Πώς αλλάζει η ατζέντα

H συνταγή είναι δοκιμασμένη από όλες τις κυβερνήσεις. Θέλεις να εντυπωσιάσεις; Να αλλάξεις την ατζέντα; Να «ταπώσεις» την αντιπολίτευση;

Ρίχνεις ένα καλό μέτρο, το συζητά ο κόσμος και όλα ξεχνιούνται. Αυτό έκανε η κυβέρνηση και με το food pass που αφορά πολύ κόσμο. 650 εκατ. ευρώ για μερικούς μήνες δεν είναι και λίγα λεφτά, ούτε ότι 8 στις 10 οικογένειες θα ωφεληθούν από αυτό το μέτρο, έστω και κάποια ευρώ. Αλλωστε, ακόμη και η προσμονή του μέτρου θετικά χρεώνεται στην κυβέρνηση.

Κι επειδή στις κάλπες πάμε με την τσέπη, ό,τι ανακοίνωση γίνεται για ανακούφιση των νοικοκυριών «ανακουφίζει» και την κυβέρνηση. Γι’ αυτό στη Βουλή το Σάββατο το βράδυ, και μετά στις καθιερωμένες συνάξεις των βουλευτών στα μπαράκια πέριξ του Κολωνακίου, επικρατούσε ικανοποίηση.

Διότι, για να λέμε την αλήθεια, πολλοί από τους βουλευτές της περιφέρειας θα πήγαιναν για Χριστούγεννα στα μέρη τους και δεν θα είχαν να πουν πολλά στους ψηφοφόρους τους. Ενώ τώρα…

Επιδοματική πολιτική και ΦΠΑ

Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η επιδοματική πολιτική εκτάκτου ανάγκης και τα μέτρα που το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την κατανάλωση (και την αισχροκέρδεια ορισμένες φορές).

Διότι κανείς δεν λέει ότι το να δώσεις 100 ή 200 ή 500 ευρώ σε μια οικογένεια για να αγοράσει τρόφιμα είναι μικρό πράγμα. Αλλά έτσι δεν χτυπάς την ακρίβεια που οφείλεται στα παιχνίδια των αλυσίδων, αλλά την εποδοτείς κι από πάνω.

Κι επίσης, όσο βγαίνουν λεφτά από το ταμείο με food pass, energy pass ή κάθε άλλη επιταγή ακρίβειας για κάποιους μήνες, αλλά είναι μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα, απλά μεταθέτεις τη γκρίνια για αργότερα. Δηλαδή οι άλλες χώρες που μείωσαν τον ΦΠΑ γιατί το έκαναν; Κορόιδα είναι;

Η αδικία του συστήματος

Για να μη μιλήσουμε για το πώς δίνονται αυτά τα επιδόματα. Με μοναδικό κριτήριο το εισόδημα που δηλώνεται στην εφορία. Είμαστε σοβαροί; Όταν πάνω από 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο, και όλοι αυτοί θα πάρουν το food pass, όπως παίρνουν όλα τα επιδόματα, όπως βάζουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς κ.λπ., για ποια δικαιοσύνη να μιλάμε;

Δεν ξέρουμε όλοι και δεν ξέρει το κράτος ότι η αποτύπωση των εισοδημάτων στις φορολογικές δηλώσεις είναι ψεύτικη; Κι ότι ουσιαστικά θα συνεχίσουν να παίρνουν επιδόματα κάποιοι που δεν τα δικαιούνται;

Το μεγάλο ενδιαφέρον για το deal με την Viva

Η συμφωνία για την εξαγορά του 48,5% της Viva από την JP Morgan έκλεισε την Παρασκευή και πολλοί ήταν αυτοί που ανακουφίστηκαν. Ένα deal που «έπαιζε» πολλούς μήνες ολοκληρώθηκε με τίμημα άνω των 800 εκατ. ευρώ και εντός των ημερών θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Η συμφωνία προβλέπει την επιβράβευση 200 στελεχών της Viva με stock options αξίας από 50.000 έως 4 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα δείχνει ότι η εταιρεία του Χάρη Καρώνη αποτιμάται σε 2 δις ευρώ και αυτό είναι δείγμα του πώς μπορεί ένας Ελληνας να κάνει ένα μεγάλο success story.

Μαθαίνουμε ότι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας υπήρξε στο παρασκήνιο πολύ δουλειά, λεπτοδουλειά, από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να μη χαλάσει το deal.

Αλλά μαθαίνουμε ότι ακόμη και… πρώην υπουργοί είχαν ενδιαφέρον για να κλείσει η συμφωνία. Γιατί άραγε αυτοί;

Για ποιο λόγο καθυστερούν οι υπηρεσίες;

Στον πρωθυπουργό απευθύνθηκαν με επιστολή τους οι μεσίτες, και συγκεκριμένα ο  Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Ακινήτων Αθηνών – Αττικής. Ο λόγος; Σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες καθυστερούν την έκδοση συγκεκριμένων εγγράφων και πιστοποιητικών που είναι αναγκαία για να γίνει η μεταβίβαση ενός ακινήτου.

Λένε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν «ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών από τις δικαστικές Αρχές, τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ., πολεοδομίες και γραφεία κτηματολογίου, τα οποία είναι απαραίτητα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Εμείς οι άνθρωποι της αγοράς υπογραμμίζουμε όπως έχουμε κάνει και «εις ώτα μη ακουόντων» εδώ και πολύ καιρό πως ο χρόνος για μια μεταβίβαση ακινήτου κυμαίνεται από 3 έως 5 μήνες στην καλύτερη περίπτωση, τη στιγμή που το 2000 (22 χρόνια πίσω δηλαδή) χρειάζονταν μόλις 15 μέρες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα και μοναδικό χιλιάδες μεταβιβάσεις έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας που θα διαλύονταν με…ένα κλικ, οι φορολογούμενοι πολίτες ταλαιπωρούνται, το Κράτος χάνει εκατομμύρια ευρώ από έσοδα, ενώ πολίτες ξένων κρατών που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα – τη στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί να αλλάξει επί τα χείρω τον νόμο της χρυσής βίζας – βρίσκονται σε απόγνωση».

Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό; Δεν υπάρχουν υπάλληλοι; Δύσκολο; Υπάρχει καθυστέρηση επειδή… βαριούνται; Ισως.

Ή μήπως επιστρέψαμε στις εποχές που το «γρηγορόσημο» ήταν αυτονόητη διαδικασία για να προχωρήσει οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο;

Οι πρωταθλητές της ανεργίας

Στο 11,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το τρίτο τρίμηνο του 2022 από 12,4% κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας. Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,5%) και οι επαγγελματίες (21,4%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες.

Οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων

Στην αναπροσαρμογή, από σήμερα, των επιτοκίων του βασικού καταθετικού της προϊόντος Προθεσμιακή Κατάθεση «Στα Μέτρα Σου», προσφέροντας επιτόκιο έως 1% για διάρκεια 12 μηνών, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνέχεια των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, η τράπεζα προχωρά σε μείωση έως 50% ή κατάργηση του κόστους σε μια σειρά βασικών τραπεζικών υπηρεσιών και πράξεων πληρωμών, προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της ώστε να έχουν χαμηλότερο κόστος κατά τη διαχείριση των συναλλαγών και των υποχρεώσεών τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Και δεν θα είναι η μόνη. Πέραν των μη συστημικών τραπεζών και οι υπόλοιπες προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις.

Το μπινελίκωμα και τα επιτόκια

Τα «μπινελικώματα» πάντως θα συνεχιστούν από την πλευρά της κυβέρνησης. Αλλωστε η επικοινωνία πάντα έπαιζε ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο Χρήστος Σταϊκούρας… χωρίς μπινελίκια, αλλά σε υψηλούς τόνους, το Σάββατο κάλεσε τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων.

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός δήλωσε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση που είχαν. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων» διεμήνυσε.

Δεύτερο κεφάλαιο, πολύ σημαντικό, είναι οι προμήθειες σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες». «Η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» επισήμανε.

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και καταθέτες. «Εξυγιάναμε το ενεργητικό των τραπεζών, και επέστρεψαν 45 δισ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία τριετία εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης».

Όπως καταλαβαίνετε η κυβέρνηση δεν θα αφήσει το θέμα έτσι. Και γιατί έχει «ψωμί», αλλά και γιατί «πουλάει» στον κόσμο. Αν οι πολίτες δουν αυξήσεις στις καταθέσεις τους ή αν παίρνουν χαμηλότοκο δάνειο, δεν λένε καλά λόγια για τις τράπεζες. Για την εκάστοτε κυβέρνηση λένε. Άλλο που… τώρα το θυμήθηκε ο κ. Σταϊκούρας. Λες και τόσους μήνες η διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων και νέων δανείων ήταν μικρή… Αλλά είπαμε. Εκλογές γαρ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories