Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αποφάσισε την Τρίτη να επιτρέψει στα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξηθούν περισσότερο διευρύνοντας το εύρος γύρω από το ανώτατο όριο αποδόσεων, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος της παρατεταμένης νομισματικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα διατήρησε τον στόχο απόδοσης αμετάβλητο και είπε ότι θα αυξήσει απότομα τις αγορές ομολόγων, σε μία κίνηση η οποία ερμηνεύτηκε περισσότερο ως τελειοποίηση της υπάρχουσας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της και ως όχι μια απόσυρση κινήτρων.

Ιαπωνία: Στρατιωτικές δαπάνες-μαμούθ ύψους 320 δισ. δολαρίων

Ομαλοποίηση

«Η BOJ αποφάσισε να τροποποιήσει τη διεξαγωγή του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων για να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς και να ενθαρρύνει έναν πιο ομαλό σχηματισμό ολόκληρης της καμπύλης αποδόσεων, διατηρώντας παράλληλα διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η BOJ.

«Μέσα από αυτά τα βήματα, η BOJ θα επιδιώξει να επιτύχει τον στόχο τιμής της ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της νομισματικής χαλάρωσης σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε.

Μετά την απόφαση αυτή το γεν σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου, ενώ ο ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας, Nikkei, υποχώρησε περισσότερο από 2%.

«Έχουν διευρύνει το εύρος και υποθέτω ότι η απόφαση αυτή ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο. Εγείρει ερωτήματα ως προς το εάν αυτό είναι προπομπός περισσότερων επόμενων ανάλογων κινήσεων, όσον αφορά την εξομάλυνση της πολιτικής», σχολίασε στο Reuters ο Moh Siong Sim, αναλυτής νομισμάτων στην Bank Of Singapore.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή