Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών εκτινάχθηκε ο βασικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο, την ώρα που η κεντρική τράπεζα της χώρας BOJ εξακολουθεί να αγνοεί τις πιέσεις και συνεχίζει μια πολιτική εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 3% τον Σεπτέμβριο, και υψηλότερα από το 3,5% που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1982, όταν η κρίση στη Μέση Ανατολή που προήλθε από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ διέκοψε την προσφορά αργού πετρελαίου και προκάλεσε άνοδο στις τιμές της ενέργειας.

Διαβάστε επίσης – Ιαπωνία: Απρόσμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο

Τι θα κάνει η BOJ

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η BOJ θα ακολουθήσει την παγκόσμια τάση αύξησης των επιτοκίων, επειδή βλέπει τη φετινή επιτάχυνση του πληθωρισμού ως ένα μεμονωμένο γεγονός ώθησης του κόστους που θα εξασθενίσει καθώς το κόστος των εισαγωγών θα σταματήσει να πιέζει.

«Δεν έχω αλλάξει την άποψή μου ότι η άνοδος θα αρχίσει να επιβραδύνεται σύντομα», δήλωσε ο Takeshi Minami, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Norinchukin, σημειώνοντας την πτώση στις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών. «Περιμένω ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί μέχρι το τέλος του έτους και η άνοδος των τιμών θα αρχίσει να μειώνεται το νέο έτος».

Διαβάστε επίσης –  Πακέτο-μαμούθ 100 δισ. δολαρίων για την ιαπωνική οικονομία

Ο διοικητής της BOJ Haruhiko Kuroda επανέλαβε την Πέμπτη τη δέσμευσή του για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη αύξησης των μισθών και βιώσιμο και σταθερό πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα διατηρεί τα μακροπρόθεσμα επιτόκια γύρω στο μηδέν και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο μείον 0,1%.

Η οικονομία παραμένει εύθραυστη καθώς ανακάμπτει από την ύφεση της COVID-19. Επίσης, ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας παραμένει συγκρατημένος σε σχέση με τα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Οι ανησυχίες για την… μπύρα

Ο Kuroda υποστήριξε ότι το παγκόσμιο κόστος των εμπορευμάτων αντιπροσωπεύει το ήμισυ του μεγέθους των αυξήσεων των τιμών στην Ιαπωνία.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου έδειξαν αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και η αδυναμία του γιεν είχε οδηγήσει σε αύξηση 15,2% στο ενεργειακό κόστος, ενώ τα τρόφιμα εξαιρουμένων των ευπαθών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5,9%, καταγράφοντας την ταχύτερη άνοδος από τον Μάρτιο του 1981.

Μεταξύ των ειδών διατροφής, το 88% είναι πιο ακριβά σε σχέση με έναν ένα χρόνο πριν, με πρωταγωνιστή τα αλκοολούχα ποτά, όπως η μπύρα και το σάκε.

Οι τιμές των διαρκών αγαθών οικιακής χρήσης αυξήθηκαν κατά 11,8%, η μεγαλύτερη άνοδος από τον Μάρτιο του 1975, λόγω του κόστους μεταφοράς, πρώτων υλών και ενέργειας και από το αδύναμο νόμισμα.

Οι προκλήσεις της οικονομίας

Εκτός από τις πιέσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον καυτό πληθωρισμό, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει την πρόκληση της διολίσθησης του γιεν στα χαμηλά 32 ετών έναντι του δολαρίου, η οποία έχει μεγεθύνει τις πιέσεις του κόστους ζωής αυξάνοντας περαιτέρω την τιμή του από καύσιμα μέχρι είδη διατροφής.

«Η συρρίκνωση ήταν απροσδόκητη», δήλωσε ο Atsushi Takeda, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Itochu, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη εκτροπή ήταν οι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο εισαγωγές.

«Αλλά οι τρεις βασικοί πυλώνες της ζήτησης – κατανάλωση, κεφαλαιουχικές δαπάνες και εξαγωγές – παρέμειναν σε θετικό έδαφος, αν όχι ισχυροί, επομένως η ζήτηση δεν είναι τόσο αδύναμη όσο δείχνει το αρχικό σχήμα».

Ο υπουργός Οικονομίας Shigeyuki Goto επεσήμανε ορισμένες από τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία.

Είπε ότι οι κίνδυνοι μιας παγκόσμιας ύφεσης λόγω της νομισματικής σύσφιξης από τα δυτικά έθνη θα μπορούσαν να επιφέρουν πλήγμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή