Στη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προχωράει η Ιαπωνία, δαπανώντας το υπέρογκο ποσό των 320 δισ. δολαρίων.

Η ασιατική υπερδύναμη παρουσίασε την Παρασκευή ένα δαπανηρό πρόγραμμα, για να προετοιμαστεί για μία πιθανή διαρκή σύγκρουση, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υποδαυλίζουν τους φόβους πολέμου.

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία: Υποχρεωτικοί οι ηλιακοί συλλέκτες σε σπίτια που θα ανεγερθούν μετά το 2025

Τρίτη σε στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως

Το σαρωτικό, πενταετές σχέδιο, που κάποτε ήταν αδιανόητο στην «ειρηνική» Ιαπωνία, θα καταστήσει τη χώρα τρίτη σε στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, δήλωσε ότι η ενίσχυση του στρατού είναι «η απάντησή μου στις διάφορες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε».

Η κυβέρνησή του ανησυχεί ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα ενθαρρύνει την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν, απειλώντας τα κοντινά ιαπωνικά νησιά, διακόπτοντας τις προμήθειες προηγμένων ημιαγωγών και θέτοντας σε πιθανό ασφυκτικό κλοιό τις θαλάσσιες οδούς που προμηθεύουν πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα αποθηκεύσει ανταλλακτικά και άλλα πυρομαχικά, θα επεκτείνει τη μεταφορική ικανότητα και θα αναπτύξει ικανότητες κυβερνοπολέμου.

Πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια

Στο μεταπολεμικό της σύνταγμα, που συντάχθηκε από τους Αμερικανούς, η Ιαπωνία παραιτήθηκε από το δικαίωμα να διεξάγει πόλεμο  αλλά και από τα μέσα για να το κάνει.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Βρετανίας, Ιαπωνίας και Ιταλίας για προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος

«Η στρατηγική πρόκληση που θέτει η Κίνα είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ιαπωνία», αναφέρουν Ιάπωνες αξιωματούχοι, σημειώνοντας επίσης ότι το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του.

Ένα έγγραφο στρατηγικής για την εθνική ασφάλεια, το οποίο υποδείκνυε την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα ως πιθανούς εχθρούς, υποσχόταν στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποτροπή των απειλών κατά της καθιερωμένης διεθνούς τάξης.

«Ο πρωθυπουργός κάνει μια σαφή, ξεκάθαρη στρατηγική δήλωση σχετικά με τον ρόλο της Ιαπωνίας ως παρόχου ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, Rahm Emanuel.

Το μάθημα της Ουκρανίας

Οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας ξεπέρασαν τις αντίστοιχες της Ιαπωνίας στις αρχές του 21ου αιώνα και σήμερα ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερος. Τα πολύ λίγα πυρομαχικά και η έλλειψη ανταλλακτικών που θέτουν εκτός λειτουργίας τον στρατιωτικό εξοπλισμό είναι τα πιο άμεσα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές στο Reuters.

Το σχέδιο του Κισίντα θα διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες σε περίπου 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέσα σε πέντε χρόνια, ξεπερνώντας το όριο δαπανών 1% που ισχύει από το 1976.

Οι δαπάνες αυτές θα τροφοδοτήσουν οικονομικά τις ιαπωνικές εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως η Mitsubishi Heavy Industries, η οποία αναμένεται να ηγηθεί της ανάπτυξης τριών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Η MHI θα κατασκευάσει επίσης το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της Ιαπωνίας μαζί με τις BAE Systems PLC  και Leonardo SPA σε μία κοινοπραξία μεταξύ Ιαπωνίας, Βρετανίας και Ιταλίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον το πρόγραμμα περιλαμβάνει δαπάνες για πυραύλους αναχαίτισης, επιθετικά και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών, μαχητικά αεροσκάφη stealth F-35 της Lockheed Martin, ελικόπτερα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία και μεταγωγικά αεροσκάφη βαρέως τύπου.

Για να εξασφαλιστούν τα χρήματα για τις στρατιωτικές δαπάνες, η κυβέρνηση του Κισίντα ανέφερε ότι θα αυξήσει τους φόρους εισοδήματος για τον καπνό και τις επιχειρήσεις .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή