Αιτήματα από Γερμανία και Πολωνία για πετρέλαιο έχει λάβει η ρωσική εταιρεία Transneft, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο μέσω θαλάσσιων οδών από τις 5 Δεκεμβρίου, με τα δυτικά έθνη να επιβάλλουν επίσης ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά ο αγωγός Druzhba εξακολουθεί να εξαιρείται από τις κυρώσεις.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τα όσα διεμήνυε τον περασμένο μήνα η Πολωνία ότι έχει ως στόχο να εγκαταλείψει τη συμφωνία για την αγορά ρωσικού αργού.

Η Ρωσία κινδυνεύει με πλήγμα στις πωλήσεις μαύρου χρυσού [Γράφημα]

Πρόστιμα

Πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες είπαν στο Reuters ότι η Πολωνία επιδιώκει τη γερμανική υποστήριξη για κυρώσεις της ΕΕ στο πολωνο-γερμανικό τμήμα του αγωγού Druzhba, ώστε η Βαρσοβία να εγκαταλείψει τη συμφωνία αγοράς ρωσικού πετρελαίου το επόμενο έτος χωρίς να πληρώσει πρόστιμα.

«Ανακοίνωσαν ότι δεν θα πάρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου. Και τώρα λάβαμε αιτήματα από Πολωνούς καταναλωτές: δώστε μας 3 εκατομμύρια τόνους τον επόμενο χρόνο και 360.000 τόνους για τον Δεκέμβριο, και η Γερμανία έχει ήδη υποβάλει αίτημα για το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής της Transneft, Νικολάι Τοκάρεφ, σύμφωνα με το TASS την Τρίτη.

Είπε επίσης ότι το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Novorossiisk έχει επεκτείνει την εξαγωγική ικανότητα για πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο σε 40 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια