Πριν από έναν χρόνο οι τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ετοιμάζονταν να λάβουν υπέρογκα μπόνους, μετά από μια πολύ καλή χρονιά για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Φέτος, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική: αναλυτές εκτιμούν ότι τα μπόνους θα είναι 30% έως 50% χαμηλότερα, ενώ ορισμένοι μπορεί να μην λάβουν καθόλου.

Τονίζουν επίσης, ότι εκτός από τα ψαλιδισμένα μπόνους, αρκετοί θα δουν τις συνολικές τους αποδοχές να μειώνονται το επόμενο έτος, ενώ πολλοί θα χάσουν ακόμα και τη θέση τους.

Πέρυσι, η τραπεζική βιομηχανία απένειμε τα υψηλότερα μπόνους από το 2006.

Η ύφεση «ψαλιδίζει» τα μπόνους των τραπεζιτών – Γιατί πιέζει η ΕΚΤ

Βουτιά σε συγχωνεύσεις και εξαγορές

Όμως φέτος, ο ρυθμός των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, αλλά και των IPOs επιβραδύνθηκε δραματικά καθώς οι αγορές χρηματοδότησης χρέους κατέρρευσαν και η αστάθεια των χρηματιστηρίων έπληξε τις αποτιμήσεις.

Οι προοπτικές για ύφεση αυξήθηκαν επίσης καθώς προχωρούσε το έτος με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, μειώνοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο Reuters η Sheffield Haworth, μια εταιρεία πρόσληψης κορυφαίων στελεχών, τα ανώτερα στελέχη της Goldman Sachs στις ΗΠΑ αναμένεται να δουν ένα μπόνους μειωμένο κατά 40% έως 45% για το 2022.

Στην αντίπαλη Morgan Stanley, η μέση αμοιβή για τους ανώτερους τραπεζίτες προβλέπεται να μειωθεί κατά 35% έως 40%.

Το «flat» είναι το νέο «up»

Είναι μια εντυπωσιακή ανατροπή για τους dealmakers που σημείωσαν κέρδη ρεκόρ για τις εταιρείες τους πέρυσι και πέτυχαν εντυπωσιακές πληρωμές για τους εαυτούς τους.

«Το “Flat” είναι για άλλη μια φορά το νέο “up” φέτος, με τους περισσότερους ανθρώπους απλώς να ελπίζουν ότι δεν θα δουν σημαντική περικοπή στις αποζημιώσεις τους, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο τα έσοδα για τον κλάδο συνολικά έχουν μειωθεί», δήλωσε ο Stephane Rambosson, συνιδρυτής της Vici Advisory, η οποία ειδικεύεται στην πρόσληψη ανώτερων επενδυτικών τραπεζιτών.

Σύμφωνα επίσης με την Sheffield Haworth, στην JPMorgan Chase & Co, η μέση συνολική αποζημίωση για τους διευθυντές των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 35% έως 40%, και οι πληρωμές για τους ανώτερους τραπεζίτες στη Citigroup Inc και την Bank of America Corp θα συρρικνωθούν κατά περίπου 35% και 30%, αντίστοιχα.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι στις τράπεζες της Wall Street συνήθως κερδίζουν μισθούς από 350.000 έως 600.000 δολάρια ετησίως, με μπόνους ένα ή δύο φορές το βασικό τους μισθό, σύμφωνα με τη Wall Street Prep. Για τους κορυφαίους επιδόσεις, η αποζημίωση κινήτρων μπορεί να φτάσει τα εκατομμύρια δολάρια.

Το καμπανάκι από την ΕΚΤ

Οι σκοτεινές προοπτικές της οικονομίας και το κλίμα αβεβαιότητας ενισχύονται στην Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασκεί πιέσεις σε ορισμένες τράπεζες να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα μπόνους του 2022.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία, κάλεσε πρόσφατα μεμονωμένους τραπεζίτες να είναι φειδωλοί στα μπόνους και τα μερίσματα, καθώς ανησυχεί ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα χρεοκοπιών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πιέσεις έχουν ενταθεί, καθώς η ΕΚΤ βλέπει τώρα ως πιθανό σενάριο, μια πιο έντονη επιβράδυνση στην Ευρώπη.

Η ΕΚΤ πιστεύει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους. «Υπάρχει κάποια απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Αντρέα Ενρία, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «ένα επίμονο και ολοκληρωμένο μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή