Σε περίοδο «ξηρασίας» φαίνεται ότι εισέρχονται τα παγκόσμια deals, καθώς η ανησυχία από τον πόλεμο στη Ουκρανία σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, τους φόβους για ύφεση και τους κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια περιορίζουν την όρεξη των εταιρειών να επεκταθούν μέσω εξαγορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, η αξία των ανακοινωθέντων συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) το δεύτερο τρίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 25,5% από έτος σε έτος σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Διαβάστε επίσης – Συγχωνεύσεις: Ρεκόρ νέων deals με φόντο την ανάκαμψη

«Οι εταιρείες δεν προχωρούν επί του παρόντος σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς επικεντρώνονται περισσότερο στον αντίκτυπο μιας ύφεσης στην επιχείρησή τους. Η χρονική στιγμή για τη σύναψη συμφωνιών θα έρθει, αλλά δεν νομίζω βρισκόμασστε σε αυτό το σημείο», δήλωσε στο Reuters η Άλισον Χάρντινγκ Τζόουνς, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών στην EMEA της Citigroup Inc .

Διαβάστε επίσης – Ο πόλεμος «πάγωσε» deals $25 δισ.

Βουτιά στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Dealogic η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 40% στα 456 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Ασία-Ειρηνικός υποχώρησε κατά 10%.

Αντιστάθηκε η Ευρώπη

Η Ευρώπη ήταν η μόνη περιοχή όπου τα deals συνεχίστηκαν.

Η δραστηριότητα Μ&Α αυξήθηκε κατά 6,5% το τρίμηνο, κυρίως λόγω της φρενίτιδας συμφωνιών ιδιωτικών μετοχών, συμπεριλαμβανομένης μιας προσφοράς 58 δισεκατομμυρίων ευρώ (61 δισεκατομμύρια δολάρια) από την οικογένεια Benetton και το αμερικανικό ταμείο εξαγοράς Blackstone για τον ιταλικό όμιλο υποδομής Atlantia .

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ – Ανακάμπτουν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών -Οι καταλύτες και επιπτώσεις στις αποδόσεις

«Είμαστε ανήσυχοι για το τελευταίο εξάμηνο του έτους, αλλά οι συναλλαγές εξακολουθούν να γίνονται», δήλωσε ο Μαρκ Σάριφ , παγκόσμιος συν-επικεφαλής M&A στη Citigroup.

«Είναι απίθανο να δούμε μεγάλο αριθμό μεγάλων συμφωνιών και εξαγορών να πραγματοποιούνται τα επόμενα δύο τρίμηνα. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι δύσκολο να γίνουν όταν οι εταιρείες διαπραγματεύονται σε χαμηλό 52 εβδομάδων», υπογράμμισε από τη πλευρά του ο Μαρκ Κούπερ, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Solomon Partners.

Βαρίδι τα επιτόκια

Η χρηματοδότηση εξαγορών έχει γίνει πιο ακριβή για τις εταιρείες καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.
Ακόμη και εκείνοι που έχουν τα μετρητά για να κάνουν μια συμφωνία – ή χρησιμοποιούν τις μετοχές τους ως νόμισμα – δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για την τιμή σε ασταθείς αγορές.

«Η αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς είναι τροχοπέδη για τις στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Όταν έχεις αστάθεια στο χρηματιστήριο, είναι δύσκολο να κάνεις συζητήσεις», υποστήριξε ο Ντάμιεν Ζούμπεκ, συνεπικεφαλής του αμερικανικού εταιρικού πρακτικού και συγχωνεύσεων και εξαγορών στο Freshfields Bruckhaus Deringer.

Στην Ευρώπη, οι απότομες μειώσεις της αξίας του ευρώ και της λίρας κατέστησαν τις εταιρείες ευάλωτες σε ευκαιριακές πρωτοβουλίες από επενδυτές ιδιωτικών μετοχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή