Δεύτερη ημέρα μικρών διακυμάνσεων για το ελληνικό χρηματιστήριο, με την εβδομάδα όμως να κλείνει θετικά παρά τη σημερινή πτώση, αποτυπώνοντας την ανάκαμψη της αγοράς από τις στηρίξεις των 900 μονάδων. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,32% στις 921,25 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 37 εκατ. ευρώ.

Η αγορά κατάφερε το τελευταίο διήμερο να κρατήσει τα επίπεδα και να χάσει μόνο ένα μικρό μέρος των εβδομαδιαίων κερδών του 0,8%. Άλλωστε, μετά από την ικανοποιητική αντίδραση των πρώτων ημερών της εβδομάδας, το ΧΑ έχει εισέλθει σε ζώνη άμυνας, προσπαθώντας να κρατήσει τα επίπεδα των 920 μονάδων ή να κλείσει το έτος πλησίον αυτών και σε κάθε περίπτωση πάνω από τη στήριξη των 900 μονάδων.

Η μεγάλη «κληρονομιά» του έτους

Εάν πράγματι δεν αλλάξει κάτι στην αγορά μέχρι τη λήξη του έτους, το 2022 θα κλείσει με θετικό πρόσημο όχι μόνο επειδή ο Γενικός Δείκτης κλείνει οριακά καλύτερα από τα επίπεδα που διαπραγματεύονταν στην αρχή της χρονιάς. Η μεγάλη «κληρονομιά» του έτους είναι ότι το ΧΑ κατάφερε σε μια ακόμα δύσκολη συγκυρία να διαφοροποιηθεί θετικά από τις άλλες ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη. Το φαινόμενο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1990…

Πάντως, η αγορά θέλει να δει πως θα κινηθεί η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές, την ώρα που η ελληνική οικονομία μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει τις επιδράσεις της συνέχισης της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα είχε συνηθίσει να λειτουργεί με πολύ χαμηλά επίπεδα και με χαμηλό πληθωρισμό, παρόλα αυτά πλέον το υψηλό κόστος θα επηρεάσει τόσο τις εταιρίες όσο και τα φυσικά πρόσωπα.

Σε επίπεδο τίτλων, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank και Jumbo οδήγησαν την πτώση της αγοράς, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι Quest, Λάμδα, Τιτάν, Μυτιληναίος, Eurobank, Autohellas, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια ενισχύθηκαν κατά 1,91% και η ΕΥΔΑΠ κατά 1,06%, με τις Σαράντης, Aegean, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ να ολοκληρώνουν σε θετικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών