Συνέχεια στην πτωτική πορεία δίνουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς δεν μπορούν να ανατρέψουν τις ανησυχίες που κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες για τις πιθανότητες αλλαγής της πολιτικής της Federal Reserve, την ώρα που προσδοκίες για ένα santa rally ελαχιστοποιούνται.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,32% στις 32.922 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,44% στις 3.805 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,88% στις 10.384 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες οδεύουν προς μία ακόμη εβδομαδιαία πτώση, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,8%. Ο Nasdaq Composite έχει χάσει 2,1% αυτή την εβδομάδα, ενώ Dow διαφοροποιείται και κερδίζει μέχρι τώρα 0,3%.

ΗΠΑ: Οικονομική ύφεση προβλέπουν οι αναλυτές το 2023

Οι φόβοι για ύφεση

Οι φόβοι για την ύφεση αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα, διαψεύδοντας τις ελπίδες ορισμένων επενδυτών για ράλι στο τέλος του έτους (santa rally) και οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες τον Δεκέμβριο. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η υπερβολική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

“Από μια ευρύτερη προοπτική της αγοράς και της οικονομίας, τίποτα δεν θα είναι διαφορετικό το επόμενο έτος”, δήλωσε ο Dan Greenhaus, επικεφαλής στρατηγικής της Solus Alternative Asset Management, σημειώνοντας ότι τα ερωτήματα θα παραμείνουν σχετικά με το πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed. “Η τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική και παραμένει σε ισχύ”.

Για τον Δεκέμβριο, ο S&P 500 έχει χάσει πάνω από 6%, ενώ ο Dow και ο Nasdaq έχουν χάσει 4,5% και 8,7% αντίστοιχα, οδεύοντας προς τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις από τον Σεπτέμβριο. Οι μετοχές βρίσκονται επίσης σε ρυθμό για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008.

Την ίδια ώρα, ο βαθμός της αρνητικών εκτιμήσεων σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς στην τελευταία εβδομαδιαία δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Αμερικανική Ένωση Επενδυτών (AAII) σκαρφάλωσε στο 52,3%, σε υψηλό εννέα εβδομάδων, από 44,6% την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό των αισιόδοξων υποχώρησε στο 20,3% από 24,3% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ όσοι δήλωσαν ότι είναι ουδέτεροι όσον αφορά τις προοπτικές των μετοχών έπεσαν στο 27,4% από 31,1%.

Η έρευνα είναι ένα μέγεθος που δείχνει λιγότερο ρίσκο όταν η πτωτική διάθεση είναι υψηλή και περισσότερο ρίσκο όταν η ανοδική διάθεση κυριαρχεί. “Οι αποδόσεις της αγοράς πάνω από το μέσο όρο έχουν συχνά ακολουθήσει ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα αισιοδοξίας, ενώ οι αποδόσεις της αγοράς κάτω από το μέσο όρο έχουν συχνά ακολουθήσει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας”, αναφέρει η AAII.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street