Ύφεση προβλέπουν για την αμερικανική οικονομία το 2023 οι αναλυτές, αλλά οι απόψεις διαφέρουν ως προς το χρόνο και τη σοβαρότητα.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι, είναι ότι η πολιτική επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα αποτελέσει το έναυσμα για την ύφεση.

Λαγκάρντ: Θα τα καταφέρουμε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Όλοι μιλάνε για επιβράδυνση

«Συνήθως οι υφέσεις μας βρίσκουν αιφνιδιαστικά. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν μιλούν ποτέ για ύφεση», δήλωσε ο οικονομολόγος Mark Zandi της Moody’s Analytics. «Τώρα όλοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι λένε ότι «μπαίνουμε» σε ύφεση… Κάθε άτομο στην τηλεόραση λέει ύφεση. Κάθε οικονομολόγος λέει ύφεση. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση εδώ και μήνες και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Το αν θα είναι βαθιά ή ρηχή, μακρά ή σύντομη, είναι προς συζήτηση, αλλά η βασική ιδέα ότι η οικονομία εισέρχεται σε περίοδο συρρίκνωσης είναι λίγο πολύ η κοινή άποψη όλων των αναλυτών.

«Ιστορικά, όταν υπάρχει υψηλός πληθωρισμός και η Fed ανεβάζει τα επιτόκια για να τον καταστείλει, αυτό οδηγεί σε ύφεση», δήλωσε ο Zandi. «Την έχουμε ξαναδεί αυτή την ιστορία. Όταν ο πληθωρισμός επιταχύνεται και η Fed ανταποκρίνεται ανεβάζοντας τα επιτόκια, η οικονομία τελικά υποχωρεί υπό το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Τεχνητή ύφεση

Η Κεντρική Τράπεζα επιβραδύνει αυτή την φορά την οικονομία, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες υφέσεις.

Στο παρελθόν, η κεντρική τράπεζα είχε συμβάλλει στην τόνωση του δανεισμού, μηδενίζοντας τα επιτόκια, και ενίσχυσε τη ρευστότητα της αγοράς προσθέτοντας τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της. Τώρα πράττει το ακριβώς αντίθετο-αύξησε γρήγορα τα επιτόκια από το μηδέν τον Μάρτιο, σε ένα εύρος από 4,25% έως 4,5% αυτόν τον μήνα.

Αλλά στις δύο προηγούμενες υφέσεις, η κεντρική τράπεζα δεν χρειαζόταν να ανησυχεί για τον υψηλό πληθωρισμό .

Τώρα η Fed δίνει μια μάχη με την ακρίβεια. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων, περίπου στο 5,1% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Έχει πληγεί η αγορά κατοικίας

Τα υψηλά επιτόκια έχουν επιβαρύνει την αγορά κατοικίας, με τις πωλήσεις κατοικιών να μειώνονται για δέκατο συνεχόμενο μήνα, κατά 35,4% σε σχέση με πέρυσι τον Νοέμβριο. Το επιτόκιο των 30ετών στεγαστικών δανείων είναι κοντά στο 7%, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να «τρέχει» με το υψηλό  7,1%.

Ρηχή ή βαθιά ύφεση

Ως ύφεση θεωρείται μια παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας και συνήθως διαρκεί δύο τρίμηνα ή περισσότερο.

«Ελπίζω σε μια σύντομη, ρηχή, καθώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία », δήλωσε η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG. «Τα καλά νέα είναι ότι θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε από αυτήν γρήγορα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% το 2023, αλλά δεν προβλέπει ύφεση.

Το πόσο καιρό θα κατορθώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα είναι ασαφές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει το 2024.

Η Swonk εκτιμά ότι η Fed θα πρέπει να υπαναχωρήσει από τα υψηλότερα επιτόκια κάποια στιγμή λόγω της ύφεσης, ενώ ο Simons εκτιμά ότι η ύφεση θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή