Οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμα και στα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2023 καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση διατηρούν τις αγορές ασταθείς, δήλωσε ο Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, εκτίμησε συγκεκριμένα ο Kiener, μιλώντας στο CNBC.

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα η αγορά χρυσού να δει μια σημαντική άνοδο, είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να είναι μόνο της τάξης του 10% ή 20%», αλλά μια άνοδος που θα εκτινάξει τις τιμές «σε νέο υψηλό».

Ινδία: ΑΤΜ διαθέτει τώρα χρυσά νομίσματα

Ο Kiener εξήγησε ότι πολλές οικονομίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «μικρή ύφεση» το πρώτο τρίμηνο, κάτι που θα οδηγούσε πολλές κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και να κάνουν με αυτόν τον τρόπο τον χρυσό πιο ελκυστικό.

Επισήμανε δε ότι ο χρυσός είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει κάθε κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 400 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο, σχεδόν διπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 241 τόνων κατά την ίδια περίοδο του 2018.

«Από τη δεκαετία του 2000, η μέση απόδοση [σε] χρυσό σε οποιοδήποτε νόμισμα είναι κάπου μεταξύ 8% και 10% ετησίως. Δεν το έχει επιτύχει αυτό η αγορά ομολόγων».

Ο Kiener είπε επίσης ότι οι επενδυτές θα κοιτάξουν προς τον χρυσό με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός σε πολλά μέρη του κόσμου. «Ο χρυσός είναι ένας πολύ καλό μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, μια μεγάλη αλίευση κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού και μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα χαρτοφυλάκιο.»

Αντίλογος

Παρά την έντονη ζήτηση για χρυσό, ο Kenny Polcari, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αγορών της Slatestone Wealth, από τη μεριά του διαφώνησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν το επόμενο έτος.

«Δεν έχω στόχο τιμής 4.000 δολαρίων, αν και θα ήθελα πολύ να δω εκεί τον χρυσό», είπε με τη σειρά του στο CNBC, την Πέμπτη.

Ο Polcari υποστήριξε ότι οι τιμές του χρυσού θα δουν κάποια υποχώρηση και αντίσταση στα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές θα καθοριστούν από το πώς ο πληθωρισμός ανταποκρίνεται στις αυξήσεις των επιτοκίων παγκοσμίως, είπε.

«Μου αρέσει ο χρυσός. Πάντα μου άρεσε ο χρυσός», τόνισε. «Ο χρυσός πρέπει να είναι μέρος του χαρτοφυλακίου σας. Νομίζω ότι θα πάει καλύτερα, αλλά δεν έχω στόχο τιμής 4.000 δολάρια».

Ο χρυσός κατέγραψε ράλι ανόδου την Τρίτη καθώς το αμερικανικό δολάριο αποδυναμώθηκε μετά την προσαρμογή της πολιτικής της για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Η ανακοίνωση προκάλεσε άνοδο των τιμών του χρυσού κατά 1% πάνω από το βασικό επίπεδο των 1.800 δολαρίων, πριν πέσει κάτω την Τετάρτη, καθώς το δολάριο ανέκαμψε.

Κίνα ο μεγάλος αγοραστής

Όταν ρωτήθηκε εάν η προσφορά είναι χαμηλή λόγω της υψηλής ζήτησης, ο Kiener της Swiss Asia Capital είπε «υπάρχει πάντα προσφορά, αλλά ίσως όχι στην τιμή που θέλετε».

Αλλά οι υψηλές τιμές δεν ταιριάζουν με τους αγοραστές στην Κίνα που πληρώνουν ένα ασφάλιστρο για το πολύτιμο μέταλλο, είπε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε χρυσό αξίας περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποθέματά της, ανεβάζοντας τη σωρευτική αξία σε περίπου 112 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Reuters.

«Η Ασία υπήρξε μεγάλος αγοραστής. Και αν κοιτάξετε ολόκληρο το εμπόριο, ουσιαστικά ο χρυσός φεύγει από τη Δύση και πηγαίνει στην Ασία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές