Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη να αντέξει τις πιέσεις και να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, ακόμη και περισσότερο από ό,τι αναμένει η αγορά, εάν αυτό είναι απαραίτητο για τη μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη φορά την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις, αναταράσσοντας τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την ιταλική κυβέρνηση.

Οι traders προβλέπουν πλέον ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ για τις τραπεζικές καταθέσεις, επί του παρόντος στο 2%, θα αυξηθεί στο 3,4% το επόμενο έτος, έναντι 2,75% που εκτιμούσαν προ 10ημέρου.

Σνάμπελ: Δεν ήρθε η ώρα να φρενάρουμε τις αυξήσεις επιτοκίων

Τα γεράκια της ΕΚ

Η Σνάμπελ, η ηγετική φωνή στο στρατόπεδο των γερακιών της ευρωπαϊκής τράπεζας, άνοιξε την πόρτα για αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων ακόμη περισσότερο από ό,τι αναμένει η αγορά, εάν το απαιτήσει η προοπτική του πληθωρισμού.

«Το αν θα χρειαστεί να πάμε ακόμα υψηλότερα από αυτό θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές προοπτικές για τον πληθωρισμό», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και όχι στις τρέχουσες μετρήσεις και διαπίστωσε μικρό κίνδυνο να αυξήσει υπερβολικά το κόστος δανεισμού επί του παρόντος, δεδομένου ότι τα πραγματικά επιτόκια εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά.

Τρεις κορυφαίοι Ιταλοί υπουργοί επέκριναν την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, η οποία εκτίναξε στα ύψη το κόστος δανεισμού για την Ιταλία που είναι φορτωμένη με χρέη.

Η Σνάμπελ είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις.

«Μπορούμε να περιμένουμε έντονες αντιδράσεις και πρέπει να το αντέξουμε», είπε στη συνέντευξη. «Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που οι κεντρικές τράπεζες είναι ανεξάρτητες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή