Την «μεγάλη επιστροφή» των ταξιδιών για τους Αμερικανούς το 2023, προβλέπουν οι αναλυτές, με κύριο «όπλο» την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών covid και την επέκταση της υβριδικής εργασίας.

Ταξίδια: Πότε θα βρείτε τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια

Ισχυρό δολάριο

Το αμερικανικό δολάριο παραμένει σχετικά ισχυρό έναντι νομισμάτων όπως το ευρώ, η υβριδική εργασία αποδίδει μεγαλύτερη ευελιξία για μεγάλα ταξίδια και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν προσθέσει νέα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων προς υπερπόντιους προορισμούς, σύμφωνα με ταξιδιωτικούς εμπειρογνώμονες.

«Η ταξιδιωτική βιομηχανία απλώς κάνει θραύση», δήλωσε η Erin Florio, εκτελεστική συντάκτρια του Condé Nast Traveler.

Αύξηση για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Το 31% των Αμερικανών ενδιαφέρεται περισσότερο για διεθνή παρά για εγχώρια ταξίδια, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας έρευνας τουριστικής αγοράς Destination Analysts, μια αύξηση έξι μονάδων από τον Φεβρουάριο και το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Επιπλέον, το 62% των αναζητήσεων πτήσεων του 2023 την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου αφορούσε διεθνείς προορισμούς, έναντι 55% την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Hopper.

Οι αναζητήσεις στην Kayak για πτήσεις στο εξωτερικό είναι αυξημένες κατά 1,3% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Αντίθετα, για τις πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 13%.

Επαναφορά φέτος στα προ πανδημίας επίπεδα

Το 2022, το μερίδιο των διεθνών ταξιδιών για τα οποία οι Αμερικανοί αγόρασαν ταξιδιωτική ασφάλιση ήταν στα επίπεδα του 2019, για πρώτη φορά που συνέβη αυτό στην εποχή της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία της διαδικτυακής αγοράς ταξιδιωτικής ασφάλισης Squaremouth.

Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό εντός των συνόρων των ΗΠΑ το 2020 και το 2021 εν μέσω ανησυχιών για την υγεία και περιορισμών που σχετίζονταν με την Covid στο εξωτερικό, όπως απαιτήσεις εξετάσεων, υποχρεωτικές καραντίνες ή απόλυτες απαγορεύσεις για τους ξένους τουρίστες. Οι επισκέψεις στα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ αυξήθηκαν και οι ενοικιάσεις τροχόσπιτων εκτοξεύτηκαν, καθώς οι διακοπές σε εξωτερικούς χώρους προσέφεραν τα διπλά οφέλη του ταξιδιού και της σχετικής ασφάλειας από ιούς.

Τώρα, ο φόβος για τον ιό έχει μειωθεί. Τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των ταξιδιωτών που δεν ανησυχούσε για την προσβολή από Covid ξεπέρασε εκείνους που ανησυχούν, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την Destination Analysts.

«Ταξιδιωτικό απωθημένο»

«Υπάρχει μεγάλη ανεκπλήρωτη ταξιδιωτική ζήτηση», δήλωσε η Jessica Griscavage, ταξιδιωτικός σύμβουλος και διευθύνουσα σύμβουλος της Runway Travel. «Μας έλειψαν τα ταξίδια για δύο με τρία χρόνια», συμπλήρωσε.

Αυτή η αποκαλούμενη τάση «ταξιδιού εκδίκησης» – ένας όρος που επινοήθηκε πρόσφατα για να περιγράψει την αναδυόμενη, ανεκπλήρωτη επιθυμία για περιπλάνηση – συμπίπτει με χαλαρότερους κανόνες υγείας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Χαλάρωση των μέτρων- Τηλεργασία

Τον Ιούνιο οι ΗΠΑ έπαψαν να απαιτούν την εξέταση Covid για τους εισερχόμενους αεροπορικούς ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Ο κανόνας αυτός, ο οποίος ίσχυε και για τους πολίτες των ΗΠΑ, επέβαλλε αρνητική εξέταση εντός μιας ημέρας από την πτήση.

Πολλές χώρες είχαν επίσης κλείσει πλήρως τα σύνορά τους για τους ξένους τουρίστες. Τώρα, οι περισσότερες καλωσορίζουν και πάλι τους επισκέπτες – ειδικά όσους έχουν εμβολιαστεί.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 197 χώρες χωρίς έλεγχο ή καραντίνα για το Covid-19, ενώ επιπλέον 16 είναι ανοιχτές αλλά απαιτούν έλεγχο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kayak.

Πολλές – όπως η Αυστραλία, το Μπουτάν, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη – χαλάρωσαν το κλείσιμο των συνόρων το 2022.

Η Hopper ανακοίνωσε ότι το 67% των ταξιδιωτών κάνουν ταξίδια πιο συχνά και το 20% ταξιδεύουν πιο μακριά λόγω της ευελιξίας της απομακρυσμένης εργασίας, ένας ακόμη θετικός παράγοντας για την αυξημένη ζήτηση.

Μόλις 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Λιβύης, του Τουρκμενιστάν και της Υεμένης, εξακολουθούν να είναι «κλειστές »για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς, σύμφωνα με το Kayak.

Πού αυξάνονται περισσότερο τα ταξίδια

Η περιοχή  της Ασίας-Ειρηνικού είναι έτοιμη για τη μεγαλύτερη ανάκαμψη το 2023 λόγω της ευρείας επαναλειτουργίας της το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δήλωσαν ταξιδιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Η Ιαπωνία έχει δει τη μεγαλύτερη ώθηση. Η χώρα άνοιξε ξανά τα σύνορά της στους ταξιδιώτες στις 11 Οκτωβρίου.

Αυξημένη ζήτηση υπάρχει επίσης, για την Αυστραλία και τη γειτονική της, Νέα ζηλανδία.

Η Ασία έχει αυξήσει τη ζήτηση περισσότερο από όλες τις περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hopper, τα οποία δείχνουν ότι το 27% των διεθνών αναζητήσεων πτήσεων είναι προς ασιατικές πόλεις έναντι 19% πέρυσι.

Πράγματι, οκτώ από τους 10 κορυφαίους προορισμούς διεθνών πτήσεων στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν εντός της Ασίας και της Ωκεανίας, δήλωσε η Hopper. Το Τόκιο, η πόλη Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ και η Μπανγκόκ ήταν οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί, με μέσο όρο αεροπορικών εισιτηρίων γύρω στα 1.200 δολάρια ανά εισιτήριο μετ’ επιστροφής.

Η G Adventures, ένας διεθνής ταξιδιωτικός πράκτορας, είδε τις κρατήσεις για το 2023 να διογκώνονται περισσότερο για την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Παρέμεινε πρώτη η Ευρώπη

Ωστόσο, η Ευρώπη παρέμεινε ο πιο δημοφιλής προορισμός από άποψη συνολικού όγκου, με τις ευρωπαϊκές πόλεις να καταλαμβάνουν το ένα τρίτο όλων των αναζητήσεων για διεθνείς πτήσεις, περίπου το ίδιο με το 2021, σύμφωνα με τη Hopper.

Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί κόμβοι ήταν μεταξύ των κορυφαίων αναζητήσεων φέτος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Google Flights. Το Λονδίνο κατέλαβε την 1η θέση, ακολουθούμενο από το Παρίσι (3η θέση), τη Ρώμη (6η θέση) και τη Λισαβόνα (9η θέση). Το Χο Τσι Μινχ ήταν το Νο 2, ενώ άλλες ασιατικές πόλεις όπως το Δελχί και η Βομβάη κατέλαβαν επίσης υψηλές θέσεις (Νο 4 και Νο7, αντίστοιχα).

Η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία κατέλαβαν αντίστοιχα την πρώτη, την τρίτη και την πέμπτη θέση μεταξύ των κορυφαίων ξένων προορισμών για το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Destination Analysts. Ο Καναδάς, το Μεξικό και η Ιαπωνία κατέλαβαν τη δεύτερη, τέταρτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή