Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι κάτι το οποίο βραχυπρόθεσμα δεν προβλέπεται να συμβεί. Την άποψη αυτή εξέφρασε η ιαπωνική κεντρική τράπεζα διά στόματος του επικεφαλής της κι ενώ μετράει αντίστροφα για το τέλος της δεύτερης θητείας του.

Τον ερχόμενο Απρίλιο θα συμπληρωθεί η δεύτερη πενταετής θητεία του Χαρουκίντο Κουρόντα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αλλαγή πλεύσης στη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ). Άλλωστε προς αυτή τη κατεύθυνση ήταν και τα σημερινά σχόλια του Ιάπωνα πρωθυπουργού στη διάρκεια σεμιναρίου. Ο Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η αναθεώρηση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής η οποία έχει υιοθετηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο στασιμοπληθωρισμός, θα γίνει υπό τη διοίκηση του νέου κεντρικού τραπεζίτη.

Είναι κάτι το οποίο θα έρθει αφότου έχει ξεκαθαρίσει το θέμα του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, προσθέτοντας ότι σε όποιες αλλαγές χρειάζεται να προβεί η κυβέρνηση ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό στο 2% θα πραγματοποιηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.   Σε νύξη που του έγινε για το αν υπάρχει κάποιος που έχει προβάδισμα για να αναλάβει τα ηνία της BOJ, δεν θέλησε να αποκαλύψει κάτι λέγοντας ότι θα είναι κάποιος που θα κριθεί ως ο πιο κατάλληλος όταν θα έρθει εκείνη η ώρα.

Από τη μεριά του ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η κίνηση της BOJ να τροποποιήσει τον έλεγχο στην καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων, δεν συνιστά αλλαγής στάσης για την κεντρική τράπεζα.

Ιαπωνία: Αλλαγή στρατηγικής για την κεντρική τράπεζα

«Σίγουρα δεν είναι ένα βήμα προς την έξοδο (από τη χαλαρή νομισματική πολιτική). Η τράπεζα θα επικεντρωθεί στο να επιτύχει τον στόχο για τις τιμές με έναν βιώσιμο και σταθερό τρόπο, με την προσθήκη αυξήσεων στους μισθούς και συνεχίζοντας με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να έχει τον έλεγχο στην καμπύλη των αποδόσεων», ανέφερε ο Κουρόντα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην επιχειρηματική ένωση Keidanren.

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε, η αύξηση των μισθών θα έρθει σταδιακά, καθώς εντείνονται οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και οι δομικές αλλαγές στην αγορά εργασίας της Ιαπωνίας, εξελίξεις που επιφέρουν υψηλότερες αμοιβές στους προσωρινούς εργαζόμενους και αύξηση στον αριθμό των μόνιμων εργαζόμενων.

«Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας στην Ιαπωνία προβλέπεται να συσφίξουν περαιτέρω και οι διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές θα αλλάξουν επίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιαπωνία πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όπου θα εξέλθει από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ