Mε μια αιφνιδιαστική κίνηση η Τράπεζα της Ιαπωνίας, διεύρυνε το εύρος του στόχου για την απόδοση των δεκαετών ιαπωνικών ομολόγων, οδηγώντας σε πωλήσεις ομολόγων και μετοχών σε όλο τον κόσμο.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τροποποιεί την πολιτική της για τον έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων( YCC) , ώστε να «επιτρέψει» η απόδοση του 10ετούς να κινηθεί κατά 50 μονάδες βάσης εκατέρωθεν του στόχου του 0%, από 25 μονάδες βάσης προηγουμένως, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην άμβλυνση των επιπτώσεων των παρατεταμένων μέτρων νομισματικής τόνωσης.

Ιαπωνία: Αλλαγή στρατηγικής για την κεντρική τράπεζα

Σε μια δήλωση πολιτικής, η BOJ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είχε ως στόχο «να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς και να ενθαρρύνει την ομαλότερη διαμόρφωση ολόκληρης της καμπύλης αποδόσεων, διατηρώντας παράλληλα τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες».

Η κεντρική τράπεζα εισήγαγε τον μηχανισμό ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων τον Σεπτέμβριο του 2016, με σκοπό να ανυψώσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% μετά από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας και εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού.

Η BOJ – που αποτελεί εξαίρεση σε σύγκριση με τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες – άφησε επίσης το επιτόκιο αναφοράς της αμετάβλητο στο -0,1% την Τρίτη και υποσχέθηκε να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό αγοράς 10ετών  ομολόγων, διατηρώντας την εξαιρετικά χαλαρή στάση της νομισματικής πολιτικής της.

Σοκ στις αγορές

Η απροδόκητη κίνηση της κεντρικής τράπεζας ενίσχυσε το γεν και τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο, ενώ οι μετοχές στα χρηματιστήρια της περιοχής  Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν πτώση. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 2,5% το απόγευμα της Τρίτης. Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικοού ομολόγου σκαρφάλωσε για λίγο σε πάνω από 0,43%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Μέχρι το απόγευμα στην Ευρώπη, το αμερικανικό δολάριο σημείωνε πτώση 3,3% έναντι του ανερχόμενου γεν. Το ράλι του γεν οδήγησε στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τον Μάρτιο του 1995,σύμφωνα με τα νομισματικά στοιχεία της FactSet.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατακόρυφα, με την απόδοση του 10ετούς  να σκαρφαλώνει κατά περίπου 7 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 3,66% και την απόδοση του 30ετούς να ενισχύεται με περισσότερες από 8 μονάδες βάσης και να ανέρχεται στο 3,7078%.

Οι μετοχές στην Ευρώπη υποχώρησαν αρχικά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει πτώση 1% στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες αν και συνεχίζει να κινείται σε αρνητικό έδαφος.

Απώλειες σημειώνουν και τα ευρωπαϊκά ομόλογα, με την απόδοση του γερμανικού 1οετούς ομολόγου (bund) να ενισχύεται κατά 7 μονάδες βάσης και να διαπραγματεύεται στο 2,2640%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές