Μικρό προβάδισμα είχαν σήμερα οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο χωρίς να αναλαμβάνει ρίσκο, αλλά και χωρίς να επιτρέπει απώλειες στα κεκτημένα του, έκλεισε ήπια θετικά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 923,26 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει μόλις στα 22 εκατ. ευρώ.

Το στοίχημα της επόμενης χρονιάς

Εάν συνεχίσει αυτή την εικόνα, το ΧΑ προφανώς θα επιβεβαιώσει το επίπεδο των 920 μονάδων και πέριξ αυτού στη λήξη του έτους. Ενός έτους εν τέλει θετικού, κόντρα στη διεθνή τάση και παρά τη γλυκόπικρη γεύση που αφήνει, καθώς η αγορά μιας οικονομίας που «έτρεξε» με ρυθμούς ανόδου άνω του 6%, δεν κατάφερε να φτάσει σε τετραψήφια επίπεδα, σπάζοντας έτσι μια συσσώρευση που μετρά ήδη επτά χρόνια.

Wall Street: «Ψυχρό» το κλίμα

Από την άλλη όμως, το ΧΑ έρχεται από ένα έτος που οι κλάδοι ενέργειας, τραπεζών, πληροφορικής και κατασκευών έδειξαν ότι μπορούν να το οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα, με τους δύο τελευταίους μάλιστα να συγκεντρώνουν και τις περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν την υπεραπόδοση και τη νέα χρονιά. Άλλωστε, δεν αποκλείεται το 2023 να φέρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα αλλάξει την εικόνα της αγοράς, μιας και θα εισρεύσουν παθητικά νέα κεφάλαια στην χρηματαγορά.

Η νέα χρονιά θα είναι εξίσου δύσκολη, όχι μόνο λόγω εκλογών και κινδύνου μιας αδυναμίας συγκρότησης της επόμενης κυβέρνησης, αλλά και της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς. Βέβαια, αυτό που έχει αρχίσει να επισημαίνεται από αρκετούς αναλυτές είναι ότι τελικά ο χειμώνας της Ευρώπης δεν θα είναι τόσο δύσκολος όσο αναμενόταν. Η σοβούσα ενεργειακή κρίση είναι μέχρι τώρα διαχειρίσιμη, αφήνοντας αρκετά περιθώρια στις οικονομίες να λειτουργήσουν καλύτερα, βελτιώνοντας, έστω και ελαφρώς, το επενδυτικό συναίσθημα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Quest ξεχώρισε με το +2,61% που σημείωσε, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Βιοχάλκο, Aegean και Μυτιληναίο. Ανοδικά έκλεισαν οι Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή,  Τιτάν, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Eurobank, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική, ενώ πτωτικά οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Λάμδα, Πειραιώς, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 2,10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών