Οι αγοραστές της Tesla που περίμεναν αρκετούς μήνες μέχρι να παραλάβουν το νέο τους ηλεκτρικό αυτοκίνητο είχαν ένα ασυνήθιστο δίλημμα τα τελευταία δύο χρόνια: είτε να κρατήσουν το νέο τους απόκτημα είτε να το πουλήσουν με…. κέρδος σε κάποιον με λιγότερη υπομονή.

Πάντως σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Reuters, οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla πέφτουν ταχύτερα από εκείνες άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μέση τιμή για ένα μεταχειρισμένο Tesla τον Νοέμβριο ήταν 55.754 δολάρια, μειωμένη κατά 17% από το ύψος ρεκόρ του Ιουλίου των 67.297 δολαρίων.

Mασκ: Ένας μετανάστης από τη Νότια Αφρική στην κορυφή του κόσμου

Η συνολική αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σημείωσε πτώση 4% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Edmunds. Τα μεταχειρισμένα Tesla ήταν στο απόθεμα των αντιπροσώπων για 50 ημέρες κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με 38 ημέρες για όλα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, δηλαδή πωλούνται με πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με άλλα αυτοκίνητα.

Η αύξηση των τιμών της βενζίνης, αποτέλεσμα του πολέμου της Ουκρανίας, αύξησε τη ζήτηση για τα ηλεκτρικά Tesla, ένα από τα λίγα οχήματα της κατηγορίας του που προσφέρουν μεγάλη εμβέλεια στην αυτονομία κίνησης. Η ίδια η Tesla αύξησε τις τιμές πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις τιμές άλλων αυτοκινήτων, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους της. Και οι αγοραστές ορισμένων νέων Tesla εκμεταλλεύτηκαν την άνθηση της αγοράς για να πουλήσουν τα σχετικά νέα αυτοκίνητά τους για κέρδος και μετά να παραγγείλουν νέα, αυξάνοντας τη ζήτηση για τα νέα αυτοκίνητα της Tesla.

Φρένο στις πωλήσεις νέων οχημάτων, πτώση στις τιμές

Τώρα που οι τιμές των καυσίμων μειώνονται, τα επιτόκια αυξάνονται, η παραγωγή των νέων Tesla επίσης αυξάνεται, μαζί και ο ανταγωνισμός στη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το αποτέλεσμα είναι οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla να πέφτουν ταχύτερα σε σχέση με άλλα μεταχειρισμένα οχήματα της αγοράς, προκαλώντας μια κλιμακωτή επίδραση στις τιμές των νέων Tesla.

Η Tesla την περασμένη εβδομάδα διπλασίασε τη μείωση της τιμής του νέου αυτοκινήτου της στις ΗΠΑ στα 7.500 δολάρια για το Model Ys και το Model 3 που παραδόθηκαν φέτος, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη μείωση της ζήτησης.

Σχεδόν το ένα τρίτο των μεταχειρισμένων Tesla προς πώληση τον Αύγουστο ήταν μοντέλα του 2022 προς μεταπώληση, σε σχέση με το μόλις 5% των άλλων εμπορικών σημάτων στην αγορά μεταχειρισμένω, σύμφωνα με την εταιρεία Edmunds.

Πάντως την Πέμπτη ο Μασκ σημείωσε ότι οι «ριζικές αλλαγές επιτοκίων» έχουν αυξήσει τις τιμές όλων των αυτοκινήτων, καινούργιων και μεταχειρισμένων, προσθέτοντας ότι η Tesla θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις τιμές για να διατηρήσει την αύξηση του όγκου πωλήσεων, κάτι που θα είχε βέβαια ως αποτέλεσμα χαμηλότερα κέρδη.

Πράγματι, η Tesla δεν είναι καθόλου μόνη: συνολικά η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων των ΗΠΑ άνθισε καθώς η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία είχε μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων οχημάτων λόγω των διεθνών προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ωστόσο σήμερα πλήττεται από μια «ύφεση» με χαρακτηριστική ένδειξη την εταιρεία πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων CarMax που την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πτώση κατά 86% στα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green