
Αυξημένες, αλλά παραμένοντας σε επίπεδα που καταδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ακόμη σφιχτή, ήταν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προτελευταία εβδομάδα του 2022.
Συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 σε 225.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Δεκεμβρίου, όσο είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
ΗΠΑ: Μικρή άνοδος στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας
Οι αιτήσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τις 270.000 που οι οικονομολόγοι θεωρούν ως κόκκινη γραμμή για την αγορά εργασίας.
Βρίσκουν ακόμη γρήγορα δουλειά
Οι μαζικές απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και σε επιχειρήσεις ευαίσθητες στην αύξηση των επιτοκίων, όπως είναι ο τομέας της στέγασης, δεν έχουν ακόμη αφήσει αξιοσημείωτο αποτύπωμα σε σχέση με τους στόχους της Fed να μειωθεί η ζήτηση για εργαζομένους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων. Και αυτό, δεδομένου ότι οι απολυμένοι εργαζόμενοι φαίνεται να βρίσκουν με σχετική ευκολία νέες δουλειές.
Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας αποτελεί κομβικό σημείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ φέτος δημιουργούσε κατά μέσο όρο 392.000 νέες θέσεις εργασίας τον μήνα, παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και τους αυξανόμενους φόβους για ύφεση το επόμενο έτος, με τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ να κάνει λόγο για διαρθρωτική έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Οι οικονομολόγοι, όπως επισημαίνει το Reuters, εκτιμούν ότι οι εταιρείες είναι πιθανό να μειώσουν τις προσλήψεις πριν ξεκινήσουν τις απολύσεις. Σε γενικές γραμμές οι εργοδότες δεν προχωρούσαν εύκολα σε απολύσεις μετά τη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Latest News

Ένας τυλιγμένος με επιδέσμους αετός στο εξώφυλλο του Economist - «Η νέα τάξη πραγμάτων του Ντον»
Νέο αιχμηρό πρωτοσέλιδο από τον Economist

Μειώθηκαν 1,9% οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στο α΄ τρίμηνο - 1 στα 3 υβριδικό
Το μερίδιο αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία ανήλθε στο 15,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025, πολύ μακριά από το αναμενόμενο

ΗΠΑ: Χαμηλό 45 ετών για την καταναλωτική εμπιστοσύνη – Πέφτει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ «βλέπουν» δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία, με τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να είναι σχεδόν 3 φορές πιο απαισιόδοξοι από τους Ρεπουμπλικανούς

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Βλέπει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να κυμαίνεται γύρω στο στόχο του 2%
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πάντως ότι η υψηλή αβεβαιότητα καθιστά αδύνατο να δοθούν σαφή μηνύματα για τα επιτόκια

Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο, η ΕΕ κάνει συμφωνίες - Ποιες προχωρούν και ποιες «κολλάνε»
Απέναντι στην επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η ΕΕ αντιπαραθέτει τη σύναψη συμμαχιών σχεδόν με όλους όσους ο Τραμπ βρίσκεται σε πόλεμο

Μεγάλο deal ετοιμάζει η Toyota - Πρόταση εξαγοράς της Toyota Industries έναντι 42 δισ.
Η Toyota Industries, η οποία κατασκευάζει ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μίλησε με τον Σι αλλά το Πεκίνο διαψεύδει - «Κλείσαμε 200 εμπορικές συμφωνίες»
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές εμπορικές συμφωνίες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της