Ανοδικά κινείται το ρούβλι, αφού προηγουμένως είχε αγγίξει χαμηλό οχταμήνου εξαιτίας των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Το ρούβλι ανακάμπτει μετά το χαμηλό 8 μηνών έναντι του δολαρίου λόγω της ανησυχίας της αγοράς για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία [πίνακες]

Ανάκαμψη

Το ρούβλι την Πέμπτη είναι κατά 0,8% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στα 71,64 , αφού νωρίτερα είχε αγγίξει τα 72,9175, το πιο αδύναμο επίπεδό του από τις 27 Απριλίου.

Κέρδισε 0,6% για να διαπραγματευτεί στα 75,95 έναντι του ευρώ και σταθεροποιήθηκε στο +0,6% έναντι του γουάν στα 10,31 , αγγίζοντας νωρίτερα το χαμηλό επτά μηνών των 10,326.

Μείωση εξαγωγών

Το ρούβλι έχει πλέον χάσει το βασικό του στήριγμα κάθε τέλος του μήνα που συνήθως ωθεί τους εξαγωγείς να μετατρέπουν τα έσοδα σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια για να πληρώσουν τις εγχώριες υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα η αύξηση των εισαγωγών συνδυάστηκε με την πτώση των εξαγωγών για να προσθέσει περισσότερη πίεση.

«Ο θεμελιώδης παράγοντας με τη μορφή της μεταβολής των παραμέτρων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπου οι εξαγωγές έχουν μειωθεί και οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί, ασκεί αισθητή πίεση στη θέση του ρουβλίου», αναφέρει η Alfa Capital σε σημείωμά της.

Το αργό πετρέλαιο Brent, σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημειώνει πτώση 2% στα 81,6 δολάρια το βαρέλι.

Οι κινήσεις του Πούτιν

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε αυτή την εβδομάδα το δείγμα γραφής για το πως θα κινηθεί η Ρωσία ως αντίποινα στο πλαφόν τιμών, υπογράφοντας διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες στα έθνη που το τηρούν.

Η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση ενόψει του 2023. Τα οικονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου την Τετάρτη, έδειξαν ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού πλήττει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωναν, αναπάντεχα, άνοδο την Πέμπτη.

Ο δείκτης RTS (.IRTS) σε δολάρια σημείωνε άνοδο 1% στις 942,7 μονάδες. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι (.IMOEX) κινείται 0,2% υψηλότερα στις 2.144,5 μονάδες.

.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή