Τα τελευταία τρία χρόνια η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με απανωτές προκλήσεις, οι οποίες δοκιμάζουν τις αντοχές νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών. Η πανδημία της Covid 19, η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και το μεγάλο κύμα πληθωρισμού που έχει πυροδοτήσει, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση η οποία επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές και σημαντική δυναμική. Το 2022 αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,6%, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το 2023 η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,8%, έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι το 2021 η Ελλάδα σημείωσε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 20 ετών στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το 2022, καθώς τους πρώτους οκτώ μήνες οι άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν το 90% του προηγούμενου έτους.

Στην προσπάθεια για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας σε μια βιώσιμη κατεύθυνση, καταλυτική θα είναι η ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», που συνδέεται με την υλοποίηση έργων υποδομής και τη χρηματοδότηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί σύμμαχο της Πολιτείας στην επίτευξη αυτού του εθνικού στρατηγικού στόχου. Από το καλοκαίρι του 2021, ο ρόλος του Ταμείου διευρύνθηκε με τη σύσταση της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility,) με στόχο να συμβάλλει στην ωρίμανση και επιτάχυνση έργων στρατηγικής σημασίας και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Ο νέος ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ συμβαδίζει απόλυτα με την αποστολή της μητρικής μας εταιρείας, του Υπερταμείου, για τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και την προσέλκυση αξιόπιστων, βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων.

Η ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ της ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί το εχέγγυο της εμπιστοσύνης των θεσμών σε έναν οργανισμό (ΤΑΙΠΕΔ) που τον χαρακτηρίζει η παραγωγικότητα, η υπευθυνότητα, η τεχνοκρατική ωριμότητα και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.

Πρόκειται για έργα με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα  αποτελούν το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» για την ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τη συνολική υποστήριξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι καθαρισμοί δασών που πραγματοποιήθηκαν το 2022 και οι παρεμβάσεις στις υποδομές των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την επιτυχία του προγράμματος. Το ΤΑΙΠΕΔ και οι συναρμόδιοι φορείς έχουν στόχο να δημοπρατήσουν έργα αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ τους επόμενους 12 μήνες.

Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν έργα προϋπολογισμού 122,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και αναβάθμιση οχημάτων, αεροσκαφών και εξοπλισμού, τα οποία θα ενισχύσουν αισθητά την κρατική επιχειρησιακή ικανότητα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που λόγω της κλιματικής κρίσης εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις Δημόσιες Υγειονομικές Περιφέρειες ξεκινάει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών υγείας, με παρεμβάσεις σε 80 νοσοκομείο και 156 κέντρα υγείας.

Ήδη είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αναβάθμιση των υποδομών σε έξι νοσοκομεία, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για πέντε ακόμα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λαμία. Το ύψος των παρεμβάσεων σε αυτά τα 11 νοσοκομεία θα ανέλθει σε 36,5 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ. Συνολικά, το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα διαμορφωθεί σε έως και 246,5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών και κατασκευαστικού έργου στα νοσοκομεία και σε έως 193 εκατ. ευρώ για τα κέντρα υγείας αντίστοιχα.

Με ταχείς ρυθμούς προχωράμε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το έργο για τη δημιουργία καινοτόμων και πράσινων βιομηχανικών πάρκων νέας γενιάς καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων. Στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για τη μετάβαση των βιομηχανικών πάρκων σε μια νέα εποχή που συνάδει με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του Industry 4.0. Το πρώτο έργο με τίτλο «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» ύψους 65 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακά έξυπνων και πράσινων βιομηχανικών πάρκων, είναι σε εξέλιξη με την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Έχουμε ολοκληρώσει και δρομολογήσει σειρά διαγωνισμών, ύψους 3 εκατ. ευρώ για τη ριζική αναμόρφωση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) και την υποστήριξη της Γ.Γ. ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο τέλος Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων σε ένα σύγχρονο συγκρότημα στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο Εφετείο Αθηνών και τον Άρειο Πάγο.

Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό από 180 εκατ. ευρώ έως 205 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, δημιουργώντας παράλληλα ένα πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα, καθώς και έναν ισχυρό αναπτυξιακό πόλο στην περιοχή προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Έργο με έντονο κοινωνικό πρόσημο αποτελεί και η αναβάθμιση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και κυρίως του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), με στόχο τη μετατροπή του σε έναν σύγχρονο και βιώσιμο πόλο αθλητισμού και αναψυχής.

Ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο που θα αναλάβει την επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών σε όλο το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης, με προϋπολογισμό 1,79 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 αναμένεται να έχει δημοσιευθεί η διακήρυξη για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου και της μελέτης βιωσιμότητας, που θα αποτελέσουν τον Οδικό Χάρτη για το πως το ΟΑΚΑ θα είναι οικονομικά βιώσιμο μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Παράλληλα, σε τελικό στάδιο ωρίμανσης βρίσκεται η υλοποίηση του ενιαίου ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο, βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη στην Πολιτεία και τις επόμενες γενιές. Σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, η προσφορά του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύτιμη με την πλούσια τεχνογνωσία που διαθέτει στην προετοιμασία και υλοποίηση σύνθετων έργων και τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που προσφέρει.

Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Συμβούλος του ΤΑΙΠΕΔ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Απόψεις