Το 2022 αποδείχθηκε  έτος σημαντικών προκλήσεων που δοκίμασαν σε παγκόσμιο επίπεδο τις αντοχές κοινωνιών και οικονομιών. Σε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέλαβε  δράσεις με στόχους αφενός την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και αφετέρου  την προστασία και την ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Το 2023, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πάντα με γνώμονα και πρωταρχικό μέλημα την προστασία των επενδυτών θα συνεχίσει τις προσπάθειες στην ίδια κατεύθυνση αφού οι ιδιαιτερότητες της συγκυρίας  δεν έχουν ατονήσει, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται ενώ και η άνοδος των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες δεν έχει ολοκληρωθεί.

Θα συνεχίσουμε ενεργά να συμβάλλουμε στη  διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου επιδιώκοντας αποτελεσματικότερη εφαρμογή, ενίσχυση της διαφάνειας, καλύτερη  ενημέρωση των επενδυτών αλλά και απλούστευση των διαδικασιών. Θα εξακολουθήσουμε να  συνδράμουμε τις εισηγμένες εταιρίες στην εμπέδωση της απαιτητικής νομοθεσίας του ESG διατηρώντας ταυτόχρονα ανοικτές γραμμές με τους Ευρωπαίους επόπτες για να  συνδιαμορφώνουμε το σχετικό  με  το ESG κανονιστικό πλαίσιο που σήμερα είναι υπό επεξεργασία αλλά και να λάβουμε πρωτοβουλίες για επιμέρους θέματα. Αυτή η συνεργασία μάλιστα με τους λοιπούς επόπτες για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου και σε διεθνές επίπεδο για την διαβούλευση θεμάτων της κεφαλαιαγοράς γίνεται πλέον και σε ανώτατο επίπεδο καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατάφερε να ενδυναμώσει την παρουσία της στα σώματα αυτά.  Πέραν της εκλογής μου ως μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η Επιτροπή, δι’ εμού ως εκπροσώπου της, έχει εκλεγεί και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) εκπροσωπώντας το σύνολο των εποπτικών αρχών της Ευρώπης. Επίσης, είχα την τιμή πρόσφατα να εκλεγώ και μέλος της Διοίκησης της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ σε μία χρονική στιγμή που αναθεωρούνται οι αρχές εταιρικής διακυβέρνησης του οργανισμού αυτού.

Και το 2023 σκοπεύουμε να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην άσκηση προληπτικής εποπτείας, τόσο μέσω στοχευμένων ενεργειών, όπου κρίνεται αναγκαίο, όσο και  μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών. Κύριο μέλημα της Επιτροπής είναι η συστηματικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα των εποπτικών μας αρμοδιοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς μεγάλης επικινδυνότητας, όπως πχ οι μη αδειοδοτημένες επενδυτικές πλατφόρμες.

Εκτός από το εποπτικό και θεσμικό αντικείμενο, έχουμε αποφασίσει πως για την Επιτροπή έχει μεγάλη σημασία να επενδύσουμε στην καινοτομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θέλουμε να αναδιοργανώσουμε εσωτερικά τις λειτουργίες  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς   με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς. Έχουμε βάλει τις βάσεις για  να εισέλθει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ψηφιακή εποχή και μάλιστα για αυτό το λόγο εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης την αναγκαία χρηματοδότηση, ώστε μέσα στο 2023 να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου το οποίο ανοίγει την πόρτα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην νέα εποχή.

Επιπλέον θέλουμε να διαδραματίσουμε  πρωταγωνιστικό ρόλο στις δράσεις για τον οικονομικό αλφαβητισμό και αυτό είναι μια προτεραιότητα υψηλής σημασίας για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2023. Στο συγκεκριμένο πεδίο, έχουμε ήδη διοργανώσει  συνέδριο σε συνεργασία με τον οργανισμό ELSA Greece (EuropeanLaw Students’ Association) και τώρα προγραμματίζουμε και άλλες  ανάλογες συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και σειρά ενεργειών που δεν θα απευθύνονται μόνον στα νεανικά κοινά, αλλά συνολικά σε υφιστάμενους και δυνητικούς επενδυτές. Με τις δράσεις αυτές   πιστεύουμε πως θα συμβάλουμε σταδιακά στην κατανόηση των βασικών όρων και εννοιών της κεφαλαιαγοράς, κάτι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα από τους κύριους στόχους μας, αυτού της προστασίας των επενδυτών.

Βασιλική Λαζαράκου, Διδ. Νομικής,

Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 

Μέλος του ΔΣ της ESMA & IOSCO

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων