Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους, με τις συναλλαγές όμως να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των αργιών στις περισσότερες χώρες. Κλειστή ήταν η αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση και τις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,08%. Ο DAX στη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 1,05% υψηλότερα στις 14.069 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,87% στις 6.594 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναπήδηση χωρίς τζίρο και πολλά μηνύματα

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Atos κέρδισαν σχεδόν 20% μετά από δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με το οποίο η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus Group SE βρίσκεται σε πρώιμες συνομιλίες με τη γαλλική εταιρεία πληροφορικής για την απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου στη μονάδα κυβερνοασφάλειας Evidian.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Οι αγορές στην Ευρώπη εισέρχονται στο 2023 με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά από μια δύσκολη χρονιά που επηρεάστηκε από την εκτίναξη του πληθωρισμού, τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων. Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία την τελευταία εβδομάδα του 2022 τροφοδότησαν τις ελπίδες ότι η αναμενόμενη ύφεση στην περιοχή μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο φοβούνται οι αναλυτές.

Στα μάκρο της ημέρας, αμετάβλητος παρέμεινε ο μεταποιητικός τομέας της ζώνης του ευρώ τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την τελική έκθεση της S&P Global. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στο 47,8, ενώ ο Δείκτης Παραγωγής Μεταποίησης της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε επίσης στο 47,8, από 46 τον Νοέμβριο. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ένταση της ύφεσης στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης υποχώρησε τον τελευταίο μήνα του 2022 λόγω των μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων και της μεγαλύτερης σταθερότητας της αλυσίδας εφοδιασμού.

Τα στοιχεία έρχονται μετά τις ανακοινώσεις του Σαββατοκύριακου που έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο και με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ταλανίζεται από ένα νέο κύμα κρουσμάτων COVID-19 που σαρώνει τη χώρα μετά την ξαφνική χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών κατά της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές