Συνομιλίες με στόχο μια συντονισμένη απάντηση στην έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η σουηδική προεδρία του μπλοκ.

Σε παρόμοια συνάντηση στις 29 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ περισσότερων από 100 εκπροσώπων των κυβερνήσεων της ΕΕ, των υγειονομικών υπηρεσιών της Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ιταλία προέτρεψε την υπόλοιπη ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να υποβάλει σε τεστ covid τους ταξιδιώτες από την Κίνα, καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις 8 Ιανουαρίου.

Κίνα – κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία – Ποιες χώρες ζητούν τεστ από τους ταξιδιώτες

Ωστόσο, άλλες χώρες στο μπλοκ των 27 δήλωσαν ότι δεν βλέπουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε αντίστοιχα μέτρα, παρά την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς της για την πανδημία εν μέσω ενός κύματος νέων λοιμώξεων.

«Υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά την COVID-19 στην Κίνα, και για να συζητηθούν πιθανά μέτρα της ΕΕ που θα ληφθούν με συντονισμένο τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ.

Ανάγκη επαγρύπνησης

Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε σε επιστολή της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ στις 29 Δεκεμβρίου ότι θα πρέπει να προωθήσουν τη διερεύνηση της γονιδιωματικής αλληλουχίας των λοιμώξεων από τον ιό COVID-19 και την παρακολούθηση των λυμάτων, μεταξύ άλλων στα αεροδρόμια, για την ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών, δεδομένης της έξαρσης των λοιμώξεων στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδη δήλωσε ότι το μπλοκ θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικό», καθώς τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα δοκιμών για την Κίνα είναι ελάχιστα, συμβουλεύοντας τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ να θέσουν ως άμεση προτεραιότητα τη διερεύνηση της γονιδιωματικής αλληλουχίας του κορονοϊού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν συνιστά επί του παρόντος λήψη μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Όπως ανέφερε, οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα βρίσκονται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες της ΕΕ έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και το ενδεχόμενο εισαγόμενων λοιμώξεων είναι χαμηλό σε σύγκριση με τις καθημερινές λοιμώξεις στην ΕΕ, ενώ τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης προς το παρόν δεν δείχνουν να πιέζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους